L'executiva de Junts per Catalunya s'ha reunit aquest dimarts al matí de forma extraordinària i per via telemàtica per discutir el posicionament del grup parlamentari aquesta tarda al Congrés dels Diputats en la votació del dictamen de la llei d'amnistia. Al llarg de les últimes hores, les negociacions s'han intensificat i els juntaires avisen que no cediran. De fet, l'òrgan de direcció del partit ha acordat que, si no s'accepten canvis perquè l'amnistia pugui "incloure tothom" i sigui "d'aplicació immediata", no "podran votar" a favor de la llei, segons expliquen fonts de Junts a ElNacional.cat. Aquestes modificacions tenen a veure amb l'escull del delicte de terrorisme i el d'alta traïció.

Des del partit assenyalen que l'actual proposta d'amnistia que se sotmetrà a votació a la cambra baixa espanyola "no garanteix els objectius d'incloure tothom i la seva aplicació immediata, sobretot vista la deriva de diversos estaments judicials per boicotejar la llei i deixar molts independentistes fora". Amb tot, fonts de Junts indiquen que "encara s'està negociant" i que pensen fer-ho "fins al darrer minut" per intentar "introduir canvis que assoleixin aquests objectius". En el cas que no es produeixin les modificacions, com passaria ara mateix, Junts no votarà favorablement al dictamen de la llei i aquest haurà de tornar a la Comissió de Justícia del Congrés. En aquest supòsit del retorn del text a la Comissió, aquest disposaria d'un mes per tornar a pronunciar-se, fet que també donaria marge per seguir negociant esmenes transaccionals.

Les esmenes transaccionals per eliminar la referència al terrorisme

Les darreres maniobres judicials del jutge Manuel García-Castellón, que s'ocupa del cas Tsunami, i del magistrat Joaquín Aguirre, que porta el cas Volhov, poden comprometre l'aplicació de l'amnistia per (entre d'altres) al president a l'exili, Carles Puigdemont, perquè entren en joc el delicte de terrorisme i el d'alta traïció a l'Estat —ara com ara, aquestes tipificacions penals no estan cobertes per la llei d'amnistia. Val a destacar que els moviments judicials es produeixen en ple debat de l'amnistia. És per això que des del partit subratllen que, en aquests moments, la proposta "no garanteix l'objectiu" d'incloure a tothom en aquesta llei.

El debat del dictamen de la llei d'amnistia es farà aquesta tarda a les 15 hores al Congrés. Al damunt de la taula hi ha dues esmenes transaccionals que els juntaires van signar amb Esquerra Republicana i el PNB. Ambdues eliminen la referència al terrorisme, que formava part de les excepcions de l'aplicació de la llei. Concretament, l'acordada amb els republicans és un punt mitjà entre la transaccional que es va acordar amb els socialistes per només incloure aquells actes que hagin causat "de manera manifesta i amb intenció directa violacions greus de drets humans" i l'eliminació de la menció del terrorisme. De fet, aquesta esmena transaccional defensa suprimir el terrorisme i mantenir l'exclusió pactada amb el PSOE. Al seu torn, la firmada amb el PNB va directament a la supressió de les referències del terrorisme i del Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals. De nou, Junts s'encamina a una negociació 'in extremis' amb el PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!