La direcció de Junts per Catalunya al Parlament, encapçalada pel seu president, Albert Batet, planteja impulsar mesures legals contra les "difamacions i filtracions" que hi ha hagut arran dels casos de denúncia per raó de gènere al partit de les diputades juntaires Aurora Madaula i Cristina Casol. Tal com explica EuropaPress, és el que va exposar Albert Batet en la reunió de la comissió permanent del partit, formada pel seu secretari general, Jordi Turull; la seva presidenta, Laura Borràs; els seus vicepresidents, Anna Erra i Josep Rius; la secretària de finances, Teresa Pallarès; l'adjunt al secretari general, David Saldoni; i els representants de les cambres parlamentàries, com Míriam Nogueras o Josep Lluís Cleries. 

Reunions en el grup parlamentari i la comissió permanent

Batet també ho va comentar durant la reunió del grup parlamentari de Junts al Parlament del passat dimarts. Concretament, Batet va explicar que el partit va demanar activar mesures legals davant d'un "trencament de la confidencialitat, davant les difamacions i les filtracions" produïdes en els casos de Madaula i Casos i que, a parer seu, tenen efectes nocius. 

El president del grup parlamentari de Junts per Catalunya, alhora, va carregar contra les "difamacions" que considera que té l'informe elaborat en el cas de la diputada juntaire i afí a Borràs, Cristina Casol. El text, elaborat per l'Oficina d'Igualtat del Parlament, va concloure que no s'havien pogut acreditar situacions d'assetjament o discriminació, però sí que descrivia un ambient laboral en el grup parlamentari de "masclisme més cultural". Les conclusions les van elaborar una empresa externa, després de les denúncies de Casol i Aurora Madaua contra el grup parlamentari de Junts per presumpte assetjament -en aquest últim cas no hi ha les conclusions-.

Demanen la dimissió de Casol

En aquest context, Albert Batet considera que l'informe perjudica la imatge del partit i va traslladar a la resta de diputats juntaires que des del grup sempre s'havia "treballat per protegir a tothom". A més, en la reunió del passat dimarts, va anunciar que a partir d'ara es gravarien totes les reunions perquè no es pugui "tergiversar" el contingut del qual parlen. 

Cristina Casol, a qui el partit ha advertit que l'expulsaran del grup si no lliura la seva acta de diputada, ja ha traslladat a Batet i al secretari general de Junts, Jordi Turull, que no ho farà i la seva disposició a passar a ser diputada no adscrita. Després d'arxivar-se la seva causa en el Parlament, 26 dels 32 diputats de Junts van dirigir una carta a la cúpula del partit per a demanar la dimissió de Casol, i Borràs i Turull havien d'intentar una mediació i parlar amb ella.

Els dos punts d'inflexió

Hi ha dos punts d'inflexió en tot plegat: el primer, quan hi ha una Iniciativa Legislativa Popular al Parlament de Catalunya que proposava declarar el Mercat dels Ocells de la Rambla de Barcelona com Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya el passat octubre. En aquesta votació, les desavinences internes es van accentuar, i és que cinc diputats de Junts van trencar la disciplina de vot. Mentre Junts va votar-hi a favor, Madaula, Canadell i Dalmases no van participar-hi i dos van votar-hi en contra (Casol i Cuevillas). Després d'això, Batet va tenir una tensa reunió amb ells, en la qual els va recriminar la seva actitud.

El segon punt d'inflexió va ser en el cas relacionat amb l'activista andorrana a favor de l'avortament, Vanessa Mendoza. Madaula va donar suport a una declaració a favor de l'activista, mentre que el grup parlamentari de Junts va votar en contra d'una declaració en suport. Això també va provocar malestar a la direcció del partit al Parlament i, posteriorment, Madaula va denunciar "violència silenciosa de companys de partit" durant el Parlament de les Dones

Erra demana deixar en suspens el protocol d'assetjament

A més, la presidenta del Parlament, Anna Erra, -qui va demanar a Madaula que plegués de la Mesa per "manca de confiança"- va proposar, en la reunió del dimarts passat de la Mesa, deixar en suspens el protocol per a la prevenció, detecció, abordatge i resolucions de situacions d'assetjament de la Cambra al qual s'han acollit Madaula i Casol per a tractar els seus casos. La proposta va rebre l'oposició frontal de la resta de presents en la reunió de la Mesa del Parlament, en aquest cas de PSC-Units, ERC i la CUP, per la qual cosa va decaure. Malgrat tot, els comuns han demanat celebrar una Mesa ampliada per a tractar la qüestió, sobre la qual l'equip de la presidenta del Parlament no ha volgut pronunciar-se fins ara.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!