Els casos de Cristina Casol i Aurora Madaula han esquerdat les costures del grup parlamentari de Junts per Catalunya. Més d’una vintena de diputats s’ha mobilitzat per reclamar a la direcció del partit la dimissió de Casol. La qui fou la número 2 de la llista juntaire per la demarcació de Lleida va denunciar el grup parlamentari per assetjament per raó de gènere, causa que va ser tancada per l’Oficina d’Igualtat del Parlament per no veure-hi “fets provats” —encara que l’informe sí que hi veia “masclisme arrelat” al grup—, tal com es va conèixer la setmana passada. Des d’aleshores, l'enuig entre alguns diputats del grup parlamentari ha anat a més per sentir-se “qüestionats” per aquestes denúncies —Madaula també va denunciar des del faristol de la cambra haver patit “violències masclistes silencioses” per part de companys de partit— i creuen que la situació és “insostenible”. Per això, traslladen a la direcció del grup parlamentari (formada per Albert Batet i Mònica Sales) i a Jordi Turull per carta que Casol (afí a Laura Borràs) deixi l’acta, segons ha avançat El Món i ha pogut confirmar ElNacional.cat. Aquest, però, és un pas que ella rebutja.

Aquesta carpeta es va abordar en una reunió del secretariat permanent de Junts el passat dimecres, on la majoria va coincidir que la millor solució és demanar-li a la parlamentària lleidatana que dimiteixi. Aquest mateix dimarts —amb la presència de la presidenta del partit, Laura Borràs— hi va haver la reunió habitual del grup parlamentari on es podia esperar alguna mena de decisió al respecte, però fonts consultades per aquest diari expliquen que no va ser així i que simplement es va fer una exposició cronològica dels fets sobre la denúncia presentada per Cristina Casol. S’adopti la decisió que sigui, aquesta es farà entre la direcció de la formació i el grup parlamentari. El proper dilluns hi haurà executiva de Junts, i molt previsiblement es tractarà aquest assumpte.

Què passaria si Cristina Casol no deixa l'acta, però l'expulsen del grup?

Tot i que la majoria del grup parlamentari creu que la millor decisió seria la sortida de Casol, també hi ha algunes veus que no volen precipitar-se i apunten que “no queda tant” perquè acabi la legislatura. En el supòsit que Cristina Casol fos expulsada sense que ella deixés l’acta, podria passar al grup mixt com a parlamentària no adscrita. Al grup mixt, hi ha els tres parlamentaris del Partit Popular i el diputat no adscrit, Antonio Gallego (formava part de Vox). Convé recordar que Casol, a més, forma part de l'executiva de la formació juntaire.

El malestar d'aquests diputats també té a veure amb el cas d'Aurora Madaula. Fins a 22 d'ells van queixar-se a la Comissió de Garanties del partit que la secretària segona de la Mesa del Parlament havia fet un "ús polític" de la violència masclista, denúncia a la qual se va sumar la sectorial de Feminismes de la formació, que va apuntar en la mateixa direcció. Aquest és un expedient que aquest òrgan de Junts està investigant. Al mateix temps, Madaula es troba de baixa mèdica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!