La diputada de Junts per Catalunya al Parlament Cristina Casol ha assenyalat aquest divendres el que considera una "mala gestió" dels presumptes casos d'assetjament per raó de gènere que han denunciat ella mateixa i la vicepresidenta del partit Aurora Madaula i que han sacsejat recentment la formació en clau interna. La diputada lleidatana ho ha fet de forma molt subtil, en una tribuna publicada al diari Segre sobre la reestructuració del govern d'Aragonès, en la qual aprofita per criticar el que ha valorat com un "resultat traumàtic per totes bandes".

🟡 Aurora Madaula denuncia el grup de Junts al Parlament per assetjament per raó de gènere

🔵 Diversos diputats de Junts es mobilitzen per demanar la dimissió de Cristina Casol

"Si segueixo parlant de partits i d’interessos partidistes, crec que és necessari que, sense entrar en detalls que no em permet la confidencialitat, parli del que sí que he après aquests darrers dies i que no és sinó una mala gestió d’un conflicte en el si d’una organització política que comporta sovint un resultat traumàtic per totes bandes", ha afirmat Cristina Casol en el text publicat aquest divendres, a on s'albira una clara referència a la crisi interna de Junts pel seu cas i el de Madaula. 

Plantejat el context, la diputada juntaire assegura que davant les dificultats hi ha dos camins: "reconèixer-la com a tal i treballar per la seva superació perquè hi surti guanyant el conjunt" o, per contra, "enquistar-se en el problema sense voler fer-hi front obertament". Alhora, Casol ha valorat que "l'opció de la política hauria de ser la primera", però que "no sempre acaba sent així". "Quina contradicció!", conclou. Una valoració en la qual s'albira també un dard a la seva formació política, en tant que es presumeix que Junts ha optat per la segona per abordar la crisi interna, a parer de Casol.

Finalment, Cristina Casol apunta en el seu text la necessitat dels partits polítics de posar-se les piles internament per a evitar perdre els seus votants: "Em queixava abans que les institucions es posin al servei dels partits polítics, però també cal reconèixer que a vegades els partits polítics necessiten engreixar les seves maquinàries internes per no esgotar la paciència dels seus soferts electors". 

Denuncià assetjament

La figura de Cristina Casol, diputada al Parlament com a número 2 de Junts per Lleida, ha adquirit rellevància aquest gener, després que es fes públic que la política lleidatana va denunciar al grup parlamentari de Junts per Catalunya al novembre per un presumpte cas d'"assetjament per raó de gènere". La diputada, pròxima a la presidenta del partit, Laura Borràs, es va presentar davant l'Oficina d'Igualtat del Parlament per a denunciar i diversos parlamentaris juntaires han estat citats a declarar. Una causa, però, que finalment l'oficina parlamentària va arxivar, després que la investigació d'una empresa externa —Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress)— considerés que no hi havia fets provats, tot i que sí que va assenyalar "masclisme arrelat" en el si del grup.

Veus internes que demanen el seu cap

Després de l'esclat de la polèmica per la denúncia, més d'una vintena de diputats de Junts es van mobilitzar per a demanar a la cúpula del partit la dimissió de Cristina Casol, en sentir-se "qüestionats" i en valorar que la situació, a la qual s'afegeix el cas Madaula —que va assegurar des del faristol del Parlament haver patit "violències masclistes silencioses" per part de companys del partit—, és "insostenible". Ho van fer per carta, dirigida a la direcció del grup parlamentari de Junts, formada per Albert Batet i Mònica Sales, i al secretari general del partit, Jordi Turull. Casol, però, rebutja l'opció de dimitir. Si fos expulsada del grup parlamentari sense que ella deixés l'acta de diputada, la juntaire lleidatana passaria al grup mixt.