Vanessa Mendoza, l'activista andorrana en defensa de la despenalització de l'avortament al Principat ha estat absolta aquest dimecres. Havia estat acusada de desprestigiar el govern i les institucions del seu país, on avui la interrupció voluntària de l'embaràs encara és un delicte, però el Tribunal de Cort l'ha absolta. L'any 2019, Medonza va participar en el Comitè de l'ONU per l'eliminació de la discriminació envers la dona, on va presentar un informe davant aquest organisme com a presidenta de l'associació Stop Violències. El judici es va celebrar a principis de desembre i es va centrar en analitzar si les afirmacions de Mendoza s'emparaven o no en el dret a la llibertat d'expressió. La fiscalia andorrana defensava que amb les seves paraules, l'activista atemptava els drets dels funcionaris i va instar-la a demostrar algunes de les afirmacions de l'informe, com ara que a Andorra s'imposa la maternitat a menors d'edat o s'exerceix una violència estructural cap a dones estrangeres. Durant la vista, Mendoza va negar que la seva voluntat fos desprestigiar les institucions del país davant el Comitè de l'ONU, assegurant que mai s'hauria imaginat que l'Executiu es podria sentir ofès. Amb tot, va admetre que les seves afirmacions eren contundents però que l'objectiu darrere aquestes era avançar en drets. 

A la sortida de la sala on ha tingut lloc la lectura, Vanessa Mendoza ha celebrat que amb la sentència "ha guanyat la llibertat d'expressió".  El tribunal tampoc aplicarà cap sanció en concepte de responsabilitat civil i l'activista no haurà de pagar els 12.000 euro que se li reclamaven, 6.000 de multa i 6.000 d'indemnització. Segons recull Andorra Difusió, Mendoza ha aprofitat per reclamar la dimissió del cap de Govern del país per no garantir la llibertat dels ciutadans. L'andorrana ha rebut el suport de diferents organitzacions, com Amnsitia Internacional que reclamava la seva absolució, o el de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius de Catalunya, que ha celebrat la decisió de la justícia i ha agraït a Mendoza el "compromís i la valentia". Des de l'entitat que presideix l'activista, Stop Violències, en canvi, han assegurat que aquest dimecres no hi ha res a celebrar: "Lamentem profundament que el que alguns consideren un “error polític” ha sigut una violació del nostre dret d’expressió com associació i com a ciutadanes", han escrit a les xarxes. 

Suport del Parlament de Catalunya

El cas de Vanessa Mendoza va arribar al Parlament amb polèmica. Esquerra Republicana, la CUP i En Comú Podem van denunciar a finals de novembre que Junts i el PSC frenessin una declaració a la Junta de Portaveus en suport a l'activista. Inicialment, la juntaire Aurora Madaula havia donat suport en nom del partit a aquesta declaració, però Junts va desautoritzar-ho posteriorment, fet que va provocar una crisi dins la formació que encara no s'ha resolt. Des de la cambra catalana, Mendoza va titllar el seu judici de "feudal" i ha assegurat que aquest va en contra del feminisme, les dones i la llibertat d'expressió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!