La portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha anunciat que el seu partit ha demanat la compareixença de Pedro Sánchez a l'hemicicle per tal que expliqui com "materialitzarà" les reclamacions que emet el Consell d'Europa en el seu informe, que suposa un dur revés per a l'Estat espanyol. Nogueras ha valorat positivament el dictamen de l'organisme europeu i considera que "deixa en ridícul" a Espanya perquè demana l'alliberament dels presos polítics, la fi dels procediments d'extradició i que es retirin els càrrecs contra funcionaris per l'1 d'octubre.

En aquest sentit, Junts vol que Sánchez expliqui al Congrés què farà per aplicar les recomanacions de l'informe perquè, per a Nogueras, el text posa de manifest que l'Estat "barreja les activitats polítiques i judicials" i que "Europa està marcant el camí de l'amnistia". "L'informe marca els passos a seguir per reparar la lapidació de drets humans d'Espanya i això és el preludi del que molt probablement acabarà dictant el Tribunal Europeu dels Drets Humans", ha subratllat la diputada de Junts al Congrés.

Nogueras ha criticat que "mentre Pedro Sánchez parlava aquest dilluns de reconciliació i d'amor als catalans, els socialistes espanyols votaven en contra de l'informe a l'Assemblea del Consell d'Europa".

"Grans victòries" des de l'exili

Míriam Nogueras ha argumentat que l'aprovació de l'informe del Consell d'Europa és una "prova més" que "des de l'exili s'estan aconseguint grans victòries" i que és on "s'estan guanyant les batalles". La portaveu de Junts a la Cambra Baixa sosté que és la lluita del president a l'exili, Carles Puigdemont, la que ha posat "en escac" a l'Estat espanyol. Per a ella, aquesta lluita mereix "tot el reconeixement" per la "paciència, perseverança i perspectiva" de Puigdemont i que està tenint "uns resultats inapel·lables".

Respecte als recursos que ja han anunciat el PP i Vox contra els indults, Míriam Nogueras ha aconsellat a ambdues formacions que "llegeixin l'informe del Consell d'Europa" i que intentin "treure's del cap la bombolla del Regne d'Espanya" i mirin "el que passa al món".

Altres reaccions de Junts

Poc després d'aprovar-se l'informe del Consell d'Europa, el president a l'exili, Carles Puigdemont, manifestava en una piulada que "Espanya s'ha de retrobar amb les democràcies europees i ha d'abandonar la deriva turca" per "reconciliar-se amb els drets fonamentals".

Jordi Sànchez, secretari general de Junts, recordava que el text "denuncia condemnes desproporcionades, repressió injustificada i persecució injusta d'exiliats". Paral·lelament, reivindicava l'amnistia i l'autodeterminació per poder "solucionar el conflicte" i celebrava que "Europa comença a reaccionar".

Per últim, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, compareixia aquest dilluns a la delegació de la Generalitat a Brussel·les per afirmar que es tracta d'un nou "clatellot a Espanya i d'una nova victòria de Catalunya a l'exterior".

 

Imatge principal: Míriam Nogueras, portaveu de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats, en una compareixença a l'hemicicle. Europa Press.