La resolució aprovada ahir al vespre per l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa inclou diferents esmenes que van prosperar durant el debat del text, però manté l'esperit de l'informe elaborat pel socialista letó Boriss Cilevics. El text emplaça el govern espanyol a adoptar un seguit de recomanacions, entre les quals, la posada en llibertat dels presos independentistes, acabar amb la persecució dels exiliats i aturar els processos judicials oberts contra funcionaris de rang inferior implicats en el referèndum de l'1-O.

El text definitiu en anglès i francès, sota l'epígraf Haurien de ser perseguit els polítics per les declaracions fetes en l'exercici dels seu mandat?, ha estat ja penjat a la web del Consell d'Europa.

 

La resolució reconeix que cap dels responsables polítics independentistes van cridar a accions violentes. "Al contrari", subratlla. A més recorda que el Codi Penal va eliminar el 2005 el delicte de convocatòria de referèndum i que el delicte de sedició ha d'incloure un aixecament violent, la qual cosa va obligar el Suprem a interpretar les manifestacions massives com a "violència sense violència" i a fer una lectura àmplia del concepte "aixecament tumultuós". Tot plegat ha provocat dubtes, segons admet.

Tribunal de Comptes

Així mateix es fa ressò de les decisions adoptades per jutges i fiscals en contra de concedir beneficis penitenciaris als presos argumentant que no han renunciat a les seves propostes, i adverteix que no es pot condicionar un indult o un benefici penitenciari a renegar de les pròpies conviccions.

Les recomanacions del Consell també fan referència al delicte de malversació de fons, pel qual van ser condemnats els presos polítics i que ara investiga el Tribunal de Comptes, i reclama que qualsevol disposició penal en aquest tema es fonamenti en pèrdues reals quantificades als pressupostos.

Exiliats i persecució judicial

Les esmenes dels diputats espanyols van intentar evitar, entre altres punts, la petició explícita del Consell d'Europa que la reforma que reclama del Codi Penal per revisar el delicte de sedició no comporti que es torni a incorporar la convocatòria d'un referèndum il·legal com a delicte.

Els parlamentaris espanyols tampoc van aconseguir aprovar les esmenes amb què intentaven deixar fora de les recomanacions del Consell la petició d'acabar amb la persecució dels exiliats i posar fi als processos contra els funcionaris de rang inferior.

El document es va aprovar després d'un tens debat i s'ha convertit en el primer pronunciament explícit d'una institució d'abast europeu contra la sentència del Suprem.

 

A la imatge principal, interior de l'edifici del Consell d'Europa / ML