Rebregada històrica d'Europa a Espanya amb l'aprovació de l'informe al Consell d'Europa.  El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat immediatament a la notícia a través del seu perfil de Twitter titllant el fet de "rebregada històrica" per l'Estat espanyol. "Espanya s'ha de retrobar amb les democràcies europees i ha d'abandonar la deriva turca. Ha de reconciliar-se amb els drets fonamentals", ha reclamat Puigdemont.

Aquest és pel president el retrobament que cal que l'Estat emprengui, en comptes de la via de l'anunci dels indults que Pedro Sánchez ha deixat caure aquest dilluns al Liceu. "Potser ara s'entén millor la pressa de Sánchez per venir a vendre'ns fum amb retòrica tronada", ha insinuat Puigdemont.

TUIT puigdemont

@KRLS / Twitter

En un altre tuit en alemany, Puigdemont ha agraït el compromís del diputat alemany Andrej Hunko amb els drets fonamentals de totes les persones, "especialment del poble català".

Amnistia i autodeterminació

El secretari General de Junts, Jordi Sánchez, també ha compartit a les xarxes la rebregada del Consell d'Europa a l'estat espanyol. "Denuncia condemnes desproporcionades, repressió injustificada i persecució injusta d'exiliats", explica Sánchez, condemnat a 9 anys de presó i inhabilitació absoluta per un delicte de sedició. "Només l'amnistia i l'autodeterminació permetrà la solució del conflicte. Europa comença a reaccionar i explica la raó última els indults", ha reivindicat.

TUIT Jordi Sánchez Consell

Alliberament "immediat" dels presos i fi de l'exili

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha comparegut des de Brussel·les poc després que l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa hagi aprovat per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions l'informe que reclama l'alliberament dels empresonats per l'1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica. "Es comença prohibint a la gent votar i s'acaba al costat de Turquia en un informe sobre drets humans aprovat pel Consell d'Europa. Un nou clatellot a Espanya i nova victòria de Catalunya a l'exterior", ha sentenciat.

Puigneró reacción Consejo Europa / ACN

ACN

Puigneró ha exigit l'alliberament "immediat" dels presos i el retorn "amb seguretat" dels exiliats. "Estem davant de la primera gran victòria política a l'exterior, al cor d'Europa", ha afirmat el vicepresident, que ha qualificat l'informe de "demolidor" i ha assegurat que el text "deixa en ridícul els miniindults". En una piulada, el vicepresident ha puntualitzat que gran part dels parlamentaris espanyols s'han oposat al text de l'informe, mentre que els representants de països com França, Alemanya i Itàlia hi han votat a favor.

Torra, "satisfet"

El president Quim Torra tampoc no ha trigat a reaccionar a les xarxes. En una piulada, s'ha mostrat satisfet "de veure com s’amonesta la repressió d’Espanya contra l’independentisme català", així com pel suport del Consell d’Europa contra la seva inhabilitació. "Avui s’eixampla una mica més l’esquerda entre els demòcrates catalans i l’estat espanyol", ha valorat Torra.

TUIT quim torra

@QuimTorraiPla / Twitter​

 

Imatge principal: El president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, en una roda de premsa des de l'Eurocambra. / Arxiu Europa Press