La (no) compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar les negociacions amb l'Estat i la reforma del Codi Penal segueix portant cua i, en específic, entre els partits independentistes. Aquesta setmana va arrencar amb Junts per Catalunya insistint en què Aragonès comparegui al Parlament per retre comptes en aquesta matèria —recordant que el president es va comprometre a principis de novembre a fer-ho abans que acabés l'any— i aquest dimarts s'hi ha sumat la CUP, que també li exigeix al republicà que faci balanç dels dos primers anys de la legislatura i dels "suposats" resultats de la taula de diàleg. Alhora que els cupaires traslladaven aquesta petició, el Govern esquivava aquesta proposta: "Ja ha donat totes les explicacions que se li han requerit", ha apuntat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. I Junts no ha trigat a respondre a aquesta negativa del president, que els ha indignat: "Una vegada més, incompleix els seus compromisos".

El portaveu del partit, Josep Rius, ha reaccionat a través de Twitter a l'argument del Govern per evitar posar una data a la compareixença parlamentària de Pere Aragonès: "El president es va comprometre a comparèixer abans del 31 de desembre al Parlament per retre comptes dels resultats de la taula de diàleg: 'Serem transparents', va dir. Una vegada més, incompleix els seus compromisos", ha criticat. El dilluns, el també vicepresident de Junts per Catalunya assenyalava que "la recent reforma del Codi Penal no ha servit per aturar la repressió ni per desjudicialitzar", a la vista de les "últimes actuacions de la Fiscalia, el Tribunal Suprem i Marchena". Per aquest motiu, Rius reclamava a Aragonès que s'expliqués a la cambra catalana per "donar compte dels termes i dels resultats de la negociació en la taula de diàleg amb l'Estat". Junts va registrar la petició per escrit a l'hemicicle el passat 14 de desembre.

TUIT Josep Rius Pere Aragonès reforma Codi Penal
Piulada de Josep Rius.

Tres mesos des de l'anunci de la compareixença

Poc després que es conegués que es derogaria el delicte de sedició i s'inclouria el de desordres públics agreujats, el president Pere Aragonès va traslladar la seva intenció de comparèixer per donar explicacions sobre aquest canvi acordat amb el govern espanyol. El 15 de novembre, Plaja informava després del Consell Executiu que el republicà tenia "la voluntat de detallar el que és una millora del Codi Penal i un avenç important". "En els pròxims dies, tindrà l'oportunitat", destacava la portaveu. Un mes després, Junts registrava la petició de compareixença per "conèixer les negociacions entre la Generalitat i el govern espanyol en relació amb la reforma del Codi Penal".

Passat un mes, en la Junta de Portaveus del 31 de gener, el grup parlamentari dels juntaires va posar al damunt de la taula la inclusió a l'ordre del dia del proper ple aquesta compareixença, però aquesta petició segueix congelada perquè, explicaven des del partit, cap altre grup de l'hemicicle havia defensat incorporar-la. Aquest dilluns, Josep Rius insistia a demanar al president aquestes explicacions: "Volem saber què ha passat, què s'ha pactat i què no i com afecta totes les persones encausades pel referèndum de l'1 d'octubre".

Aquest dimarts, la CUP també instava Aragonès a comparèixer al Parlament per donar detalls de la reforma del Codi Penal, dels dos primers anys de mandat i dels "suposats" resultats de la taula de diàleg: "És imprescindible i urgent que s'expliqui amb franquesa i sense embuts", ha verbalitzat Laia Estrada. I la resposta del Govern no s'ha fet esperar: tot i que han defensat que el president Pere Aragonès "mai no té cap problema per a respondre preguntes i donar explicacions" i que ara "no serà diferent", han al·legat que no s'ha produït fins ara per la "negociació incerta dels pressupostos", que és en la qüestió que "ara està centrat". Amb tot, han volgut reiterar que "ja ha donat totes les explicacions que se li han requerit" i han posat de nou en valor els "resultats molt clars" aconseguits en la negociació: "Avui els presos polítics són fora de la presó, s'ha aturat el cop del Tribunal de Comptes, s'ha eliminat la sedició i s'ha modificat la malversació".