Arribats a l'equador de la legislatura, i en un clima de ruptura entre els partits independentistes, la pressió cap al president Pere Aragonès s'intensifica. Si aquest dilluns Junts per Catalunya recalcava la seva petició de compareixença del president per les negociacions amb l'Estat, aquest dimarts també ha fet el pas la CUP. Laia Estrada, portaveu del grup parlamentari, ha apuntat que veuen "imprescindible i urgent" que Aragonès doni detalls de les negociacions per la reforma del Codi Penal, dels "suposats resultats de la taula de diàleg" i que faci balanç dels primers dos anys de la legislatura. Un balanç, però, que a parer dels cupaires és negatiu perquè "és evident que l'estratègia d'Esquerra Republicana no ens està permetent avançar en el procés, sinó que ens fa anar cap enrere".

Des de la CUP, també han volgut recordar que Pere Aragonès es va comprometre en una sessió de control celebrada el mes de novembre a comparèixer per explicar què implicava la reforma del Codi Penal. En aquest context, Estrada ha assenyalat diversos fets que demostren que l'estratègia dels republicans "fa aigües": "Dirigents del PSOE tanquen la porta al referèndum, la portaveu del govern espanyol ha dit que la taula de diàleg no té previst tornar-se a reunir, la policia continua reprimint l'independentisme, el Suprem ha mantingut les inhabilitacions a Junqueras, Romeva, Bassa i Turull, hem conegut les peticions de presó per a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó i el ministre Bolaños s'ha vantat d'aquestes afirmant que l'1 d'octubre segueix sent delicte". Per tot plegat, els cupaires plantegen que Aragonès s'expliqui "amb franquesa, sense embuts" i que "es comprometi a fer aquest exercici d'honestedat i de garanties democràtiques". De moment, però, volen esperar a rebre una resposta del president de la Generalitat abans de fer cap pas més en aquesta línia, com podria ser registrar per escrit la petició de compareixença.

 

"Esquerra ha acceptat totes les polítiques del PSC"

En una setmana de debats d'esmenes en les respectives comissions parlamentàries, Laia Estrada ha fet referència als pressupostos. Des del seu punt de vista, el Govern "ha acceptat la imposició del PSC en l'agenda econòmica, que va en la direcció contrària al que necessita el país". De fet, ha sostingut que ERC ha "acceptat totes les polítiques" dels socialistes, que en realitat són "les de Foment". "El model que està defensant Esquerra Republicana està molt allunyat de defensar uns serveis públics potents i forts. Aposten pel Quart Cinturó —girant l'esquena a 30 anys de lluita del territori—, l'ampliació de l'aeroport i el Hard Rock, que significa més casinos, més totxo, més contaminació, més turisme massiu", ha criticat la portaveu cupaire.

Sobre la Ronda Nord, Laia Estrada ha explicat que el seu partit participarà de la manifestació convocada aquest diumenge a Sabadell contra l'impuls d'aquesta infraestructura sota el lema "Qui estima la terra no la trinxa". Davant l'assistència confirmada dels comuns i —probablement— de membres d'ERC del territori, la diputada els ha fet una crida a "trencar" aquest pacte amb el PSC: "És en les seves mans impedir que això tiri endavant, no poden manifestar-s'hi en contra i alhora avalar el pacte que l'està impulsant". Finalment, respecte al judici a Laura Borràs, Estrada ha afirmat que "som davant d'una causa que té l'origen en fets associats a la corrupció" i que "cada cop és més evident". En tot cas, davant la hipòtesi que Borràs sigui inhabilitada i la presidència del Parlament quedi vacant, la cupaire ha defensat que no es volen "avançar" a aquests possibles escenaris.