Junts per Catalunya té clar que hi ha una "nova onada de judicialització contra l'independentisme". Aquest divendres, es coneixia l'escrit de la Fiscalia en què demanaven 7 anys de presó per a Josep Maria Jové i 6 anys per a Lluís Salvadó, fet que, a parer dels juntaires, evidencia que "l'estat ha demostrat a través de la seva cúpula judicial que no està disposat a dialogar ni a donar cap solució al conflicte polític". En aquesta línia, Josep Rius, portaveu del partit, ha assenyalat que "les recents actuacions de la Fiscalia, el Tribunal Suprem i Marchena demostren que la recent reforma del Codi Penal no ha servit per aturar la repressió ni per desjudicialitzar". Per això, Rius ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que comparegui al Parlament per "donar compte dels termes i dels resultats de la negociació en la taula de diàleg amb l'estat". En paral·lel, el també vicepresident de Junts per Catalunya ha volgut recordar que el president s'hi va comprometre a l'hemicicle el passat mes de novembre i que el grup parlamentari juntaire la va demanar per escrit el 14 de desembre.

"Volem saber què ha passat, què s'ha pactat i què no i com afecta totes les persones encausades pel referèndum de l'1 d'octubre", ha insistit Josep Rius, davant un govern socialista que "en teoria havia de buscar una solució dialogada i en realitat aplaudeix la repressió". Els juntaires sostenen que no hi ha desjudicialització i critiquen el PSOE: "Quan han de triar entre diàleg o repressió, sempre trien la segona, ho vam veure amb el 155 i constatem que no han canviat en cap moment". "D'una banda, parlen de diàleg; i de l'altra, aplaudeixen la mà dura de la Fiscalia", ha etzibat. Per tot plegat, Josep Rius ha asseverat que el temps "malauradament" els ha donat la raó sobre la reforma del Codi Penal: "És un estat on els jutges interpreten sempre a la contra qualsevol llei contra l'independentisme". Junts creu que "només calia derogar la sedició" i no acceptar el delicte de desordres públics agreujats. Novament, Junts ha volgut fer una crida a "recosir la unitat de l'independentisme" perquè "és la fórmula que ens ha portat més lluny en el procés cap a la independència" i és "l'única resposta contra la repressió".

 

Junts demana "màxim respecte" a la presumpció d'innocència de Laura Borràs

Sobre la incriminació d'Isaías Herrero a Laura Borràs, apuntant que van acordar el fraccionament de contractes, el portaveu de Junts no ha entrat a valorar les implicacions que pot tenir i s'ha limitat a demanar, de nou, "ple respecte a la presumpció d'innocència". Rius també ha destacat que, per al partit, és un "cas clar de persecució política". Tampoc ha aprofundit en la crisi interna de l'ANC perquè és un tema "aliè" a Junts, però ha recalcat la importància d'aconseguir la "màxima unitat de l'independentisme".

Aquest dijous, finalitza el termini per presentar esmenes a l'articulat dels pressupostos de la Generalitat. El portaveu Josep Rius ha precisat que el partit "transformarà les 50 propostes que vam presentar al Govern en esmenes". Alhora, el dirigent juntaire ha volgut expressar "preocupació" per "l'ambigüitat de l'acord d'Esquerra Republicana amb el PSC i els comuns, especialment en qüestions com la Ronda Nord". Rius ha volgut incidir en el fet que "els comuns amenacen de boicotejar la inversió des de Madrid, mentre els socialistes es fan fotos reivindicant que es durà a terme i els republicans diuen una cosa a Palau i la contrària al Vallès". "Cal que ERC s'aclareixi", ha demanat.