Junts defensa que les comarques del Ripollès, el Berguedà i el Solsonès han de tenir algun grau de participació en la consulta al territori sobre els Jocs d'Hivern. Des d'aquesta formació s'insisteix que això és el que s'assenyala a la moció aprovada dijous de la passada setmana al Parlament i que, segons fonts del partit, havia estat acordada 24 hores abans en l'habitual reunió de coordinació dels dos partits que integren el Govern. En aquella trobada que es va celebrar a un restaurant aprop del Parlament hi van participar, segons fonts de Junts, el responsable del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el director de l'Oficina de Comunicació i Estratègia del president, Sergi Sabrià. Per part de Junts hi van acudir el president del grup parlamentari, Albert Batet, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, i el secretari general de vicepresidència, Ricard Font. 

Segons fonts coneixedores de la trobada, un dels temes que es va acordar en aquella cita va ser el text de la moció que els respectius grups parlamentaris van consensuar a través d'una esmena a la moció dels comuns que l'endemà es va aprovar al Parlament. L'esmena, sobre la qual asseguren que no hi va haver discussió i es va acordar en pocs minuts, reclama  "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular anunciada pel Govern sobre els Jocs Olímpics d'Hivern, prevista per a la primavera d'enguany". Davant d'aquest acord, ERC ha insistit aquest matí que aquests territoris no tindran el mateix tractament que l'Alt Pirineu i l'Aran a la consulta.

 

Consells comarcals

Junts ha defensat repetidament que aquestes tres comarques puguin expressar també el seu parer atès que es veuen afectades per aquest projecte i, de fet, al Ripollès hi ha una de les estacions d'esquí que acolliria proves. Des de Junts, s'apunta a la possibilitat que aquesta participació es faci a través dels consells comarcals i els ajuntaments, però se subratlla que s'ha de pactar amb els territoris la forma com s'ha de vehicular.

La portaveu del partit, Elsa Artadi, ha assegurat a la roda de premsa posteriors a l'executiva que el pes principal de la consulta recaurà en l'Alt Pirineu i l'Aran, però no es pot excloure el Ripollès, Berguedà i Solsonès. "Seria un error si només fos un sí o un no. Hi ha d'haver un procés participatiu real i es pugui donar tota la informació, es pugui donar tota la participació i pugui haver les opinions dels territoris rellevants", ha subratllat.

Congrés: no hi ha data

Artadi ha estat interrogada també sobre la convocatòria del congrés de Junts i ha explicat que, la ponència d'organització preveu que hi hagi un congrés cada dos anys, però ha admès que "pertoca a l'executiva del partit acabar de fixar la data d'acord amb el que estableix la ponència". "Ara no hi ha data. És l'executiva, tenint en compte el calendari que tenim davant, qui ha de decidir", ha reblat.

Bona part executiva de Junts, s'ha centrat a valorar la situació Ucraïna provocada per l'agressió de la federació russa. "Rebutgem la guerra com a mètode. Està en joc no només la sobirania d'Ucraïna, sinó també la defensa de valors democràtics davant d'un Estat totalitari com és la federació russa", ha assegurat Artadi, que ha mostrat el suport de Junts a les mesures adoptades per la UE. En ser interrogada sobre el tancament de mitjans de comunicació russos en funcionament a Europa, com Russia Today, ha admès que es tracta segurament de la mesura "més polèmica i la menys efectiva", però ha insistit en centrar l'atenció en l'evolució de la Guerra i en el seguiment d'enviament d'armes i possible de tropes.

Tot i el suport a les sancions europees, Artadi ha carregat contra l'Alt Responsable de la UE per a política exterior i de seguretat, Josep Borrell, ha denunciat la seva "manca lideratge" amb "piulades i declaracions frívoles en una situació tan complexa i delicada com es troba Europa". "Quan tot això hagi passat s'haurà de revisar el seu paper com a Alt Representant, perquè clarament és un lloc que li queda molt gran i no està a l'alçada", ha conclòs.