I sense tenir-ho planificat, els Jocs Olímpics d'Hivern han copsat avui bona part de la roda de premsa de la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha estat preguntada en múltiples ocasions sobre el dubte que hi ha a hores d'ara damunt la taula: qui votarà a la consulta pels Jocs Olímpics d'Hivern? "La consulta està dissenyada i pensada per la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, i així s'està treballant", ha proclamat Vilalta, que malgrat això ha assegurat que també treballen per escoltar la veu del Berguedà, Solsonès i Ripollès, si bé no ha detallat com.

Però per què aquest enrenou avui? Les preguntes a Vilalta arriben després que dijous de la setmana passada ERC i Junts votessin a favor d'un punt d'una moció dels comuns sobre aquesta qüestió, un punt que els mateixos partits de Govern van transaccionar i per tant consensuar amb els comuns, i que recull, explícitament, "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular". Segons Vilalta consensuar aquesta incorporació no significa incorporar de facto els territoris a la consulta, sinó que vol dir que  es treballarà per garantir "l'escolta activa" d'aquests territoris i la seva participació en processos "informatius i participatius": "El que farem és el que diu la moció, consensuar amb el territori la millor manera per aquest procés de participació". 

En qualsevol cas Vilalta ha deixat tancada la porta al fet que el Berguedà, Solsonès i Ripollès tinguin el mateix pes en la decisió que l'Alt Pirineu i l'Aran, ja que és en aquesta vegueria on hi haurà l'impacte principal, i per això ha reivindicat no "menystenir" la seva veu: "Fer la consulta a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran. Això és el que hi ha sobre la taula, i ara consensuem de quina manera poden ser escoltats els del Ripollès, Berguedà i Solsonès", ha insistit, i ha reivindicat que preguntar a la ciutadania "és un exercici de republicanisme". 

 

Repressió i taula de diàleg

Més enllà d'aquesta qüestió en la seva intervenció inicial Vilalta s'ha referit a un nou cop repressiu contra l'independentisme, en relació al judici que comença demà a Madrid contra la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per haver-se negat a respondre a Vox durant el judici al procés. Vilalta li ha volgut traslladar el seu suport a la diputada anticapitalista i ha lamentat que sigui "una nova persecució que forma part de la causa general contra l'independentisme". 

Així mateix també ha anunciat que en breus esperen que arribi una citació judicial per la portaveu adjunta d'ERC al Parlament Meritxell Serret, que va ser exiliada política per l'1-O i que ara ha tornat a Catalunya: "Fa poc vam viure el cas Juvillà, ara Reguant, i ben aviat Serret. Tots de la bancada de l'independentisme. Volem tornar a denunciar l'obsessió dels aparells de l'Estat per perseguir judicialment l'independentisme", i ha remarcat que malgrat els cops no podran inhabilitar les idees que defensen.

Agafant aquest fil ha reivindicat una vegada més una resolució democràtica del conflicte, una solució que al seu parer ha de passar per poder votar i que s'acabi la repressió. Preguntada un vegada més per quan es reunirà la taula de diàleg, ha dit que no li pertoca a ella anunciar-ho, però que li consta que "s'està treballant" perquè es reuneixi el més aviat possible.

En la seva intervenció inicial Vilalta també ha lamentat la situació que està vivint Ucraïna i ha reivindicat una solució diplomàtica i democràtica, i a més ha sostingut que Catalunya és i seguirà sent terra d'acollida, i que és el deure, obligació i responsabilitat del Govern gestionar aquest acolliment.