La cúpula de Junts viu des del mateix instant en què es va constituir en contínua ebullició. El darrer motiu de debat i controvèrsia és la convocatòria del congrés nacional del partit que, segons els estatuts, s'hauria de celebrar aquest mes de juliol. La qüestió que planteja dubtes és si davant la proximitat de les eleccions municipals, previstes per a la primavera de l'any vinent, és convenient celebrar el congrés en el termini previst o és millor deixar-ho per després dels comicis. Les diferències de parer en relació a aquest tema van aterrar a la taula de l’executiva ampliada que Junts va celebrar dilluns passat a Vallromanes (Vallès Oriental). El secretari general, Jordi Sànchez, va reclamar conèixer el parer dels membres de la direcció. La conclusió, un cop es va fer exposar els arguments dels uns i els altres, és que el partit segueix sense decidir la data del seu congrés, que s'anunciarà de cara al consell nacional previst per a finals de març.

Junts per Catalunya es va crear com a partit el 25 de juliol de 2020, en plena pandèmia, en un congrés telemàtic que va reunir els presos -amb permís penitenciari- i l’exili i on es va escollir la cúpula presidida per Carles Puigdemont amb Sànchez com a secretari general. Els estatuts que es van aprovar en aquella primera cimera estableixen que cada dos anys, Junts ha de celebrar un congrés nacional ordinari i anualment un congrés consultiu. Seguint aquest calendari, el maig de l’any passat es va celebrar un congrés extraordinari i aquest mes de juliol arribaria el torn del proper congrés nacional. 

Raons a favor i en contra

La veus que defensen celebrar la cimera aquest any assenyalen que els estatuts són prou clars i estableixen a l’article 20 que “el Congrés Nacional és l’òrgan que té la màxima representació del partit i, per tant, n’és el seu màxim òrgan de decisió, debat i participació” i que "es reunirà de forma ordinària cada dos anys". “No hi ha res a discutir”, argumenten. 

Els qui aposten per deixar el congrés per després de les municipals assenyalen la necessitat de concentrar els treballs de la formació en els comicis, adverteixen sobre la conveniència de tancar files de cara a la convocatòria electoral, i argumenten que l'organització d'un congrés paralitza els partits durant tres o quatre mesos pel cap baix. A més, algunes veus discrepen que el mandat estatutari obligui a obrir ara aquesta convocatòria.

Tancar files

De fet, davant de la complexitat que representa la convocatòria del congrés i els debats previs, també hi ha una tercera via que adverteix que, en cas que es vulgui celebrar aquest any el congrés, caldrà avançar-ne la celebració per allunyar-lo tant com sigui possible dels comicis municipals.

En el rerefons de debat hi ha les ja conegudes tensions internes a Junts, les diferències entre els secretari general i dirigents que mai no han amagat el seu parer crític amb l'actual direcció, com Laura Borràs i Elsa Artadi. La qüestió se circumscriuria, doncs, a si Junts ha de ventilar les diferències internes abans de les municipals o deixar-ho per després de les elecciones. De fet, entre els dirigents territorials l'opinió majoritària, segons membres de Junts consultats, és que el partit no es pot permetre un enfrontament a les portes d'una campanya electoral, que en cas que finalment es convoqui el congrés aquest any s'ha d'apostar per una sortida acordada o per un cimera de perfil estratègic, i per evitar un enfrontament obert. "Si hi ha un congrés ha de servir per donar una imatge de partit fort i de tret de sortida per a la precampanya", adverteix un dirigent.