El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, no ha amagat aquest dimarts la seva decepció pel discurs de Nadal pronunciat pel president Pere Aragonès, que ha titllat de decebedor. "Ens va sorprendre i decebre, semblava més el discurs del president d'un partit que d'un país", ha resumit Turull des de Vic, lamentant també el gir que ha fet el president Aragonès en l'estratègia del 52% de l'independentisme per fer bona l'estratègia del PSOE a Catalunya, tot i que des del PSC ja han remarcat que el president sap que el "el referèndum no passarà", en paraules de Salvador Illa. Segons Turull, el cap de l'Executiu "demanava l'adhesió a una estratègia de partit", en comptes de fer un discurs "ambiciós i potent" des del punt de vista econòmic, social i nacional. "Cal un acord de claredat sobre cap on vol portar el país", ha reclamat el secretari general de Junts, en referència a la proposta d'Aragonès. 

En la mateixa atenció als mitjans, Turull també ha aprofitat per reclamar al president que negociï i accepti les propostes de qui fins a principis d'octubre eren els seus socis de Govern sobre els pressupostos.  Tal com ha destacat, Junts ha fet una "proposta seriosa" sobre els pressupostos, i ha afegit que espera que Aragonès no demani "adhesió" al seu projecte pressupostari, que compta ja amb l'aval dels comuns, sinó que "negociï i accepti" les propostes de Junts.

Laura Borràs, contra el discurs d'Aragonès

També s'ha referit al discurs del president Aragonès la presidenta de Junts, Laura Borràs. En el seu cas, i en línia amb el que ha expressat Turull, la presidenta suspesa del Parlament li ha retret no haver fet cap referència a "l'incompliment més flagrant del seu discurs d’investidura: fer efectiva la independència".  Borràs es referia a les paraules d'Aragonès el 20 de maig de 2021, en el discurs previ a la seva investidura: "Vull ser president de la Generalitat per culminar la independència de Catalunya". Un any i mig després, Borràs l'ha acusat d'haver esberlat la majoria independentista al Parlament, i de "malbaratar la majoria del 52%".

Laura Borràs piulada

"La nostra via és la República catalana i no la reforma d’Espanya. No claudicarem ni renunciarem al millor projecte de futur per a la societat catalana: la independència. Si ho volguéssim tots, podríem". Així ha conclòs la seva anàlisi via Twitter del discurs del president, recuperant una idea que ja ha anat expressant, després que ERC possibilités les reformes dels delictes de sedició i malversació.