El líder del PSC i cap de l'oposició al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, ha reaccionat aquest dimarts davant els micròfons de la SER Catalunya a la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'arribar a "un gran acord" per "tornar a votar" la independència. Illa ha admès que no li va agradar el discurs televisat que Aragonès va fer aquest dilluns per Sant Esteve, i ha exigit al cap de l'Executiu que sigui honest amb Catalunya: "Ell sap perfectament que tot això no és el cas i que això no passarà", ha retret, a la vegada que li ha demanat que deixi de "fixar horitzons impossibles" en el diàleg amb l'Estat que, assegura, no seran corresposts. Quant als pressupostos de la Generalitat, ha volgut deixar clar que "no serà un pressupost d'adhesió, com li agradaria a Aragonès, sinó que serà un pressupost negociat", ha afirmat.

Illa demana a Aragonès que "toqui de peus a terra"

En l'entrevista a la ràdio esmentada, Salvador Illa ha respost a les crides a la "responsabilitat" que el president, Pere Aragonès, va fer en el seu discurs de cara als comptes de l'any que ve, i l'ha assenyalat directament: "Malauradament, l'1 de gener Catalunya no tindrà pressupost, i el responsable és ell", ha etzibat. "Ell va trencar un Govern [...] va dir que amb mi no [...] i ara, de pressa i corrents, estem negociant", ha lamentat. Illa ha posat l'accent en el fet que les aspiracions del Govern català i la seva actitud no concorden amb el seu poder real: "Em resulta sorprenent les reticències d'ERC d'acceptar les coses com són", és a dir, "el Govern més dèbil de la història de Catalunya". Per això, creu essencial que "que ERC entengui la força parlamentària que té" i negociï els comptes de 2023 "tocant de peus a terra", perquè "un país ha de ser seriós, ha de tenir valor per prendre decisions" i fugir de "la cultura permanent de la queixa", ha retret.

El procés s'ha acabat?

Preguntat sobre la salut del procés independentista després de setmanes en les quals polítics socialistes, inclòs el president espanyol, Pedro Sánchez, l'han donat per mort, Illa ha matisat que si bé "el conflicte polític" encara "hi és", hi ha tres elements troncals que han canviat o desaparegut i que vaticinen la seva fi. En primer lloc, la "unitat de l'independentisme", la qual "no s'ha sostingut" i que s'ha escenificat amb la fractura del Govern de coalició. En segon lloc, el líder dels socialistes catalans ha celebrat l'abandonament d'ERC de la via unilateral, i que s'hagin "compromès a respectar el marc de convivència" constitucional. Per últim, creu que el Govern de la Generalitat finalment ha sortit de la "confrontació permanent" amb l'Estat i l'ha substituït per la taula de diàleg, la qual, assegura, segueix sent necessària per "enraonar" encara que un referèndum pactat "mai no passarà", ha opinat.