El Govern de Pere Aragonès ha tancat un acord amb el grup d'En Comú Podem, que encapçala Jéssica Albicah, per als pressupostos de l'any vinent. Amb aquest acord, ERC suma els 8 diputats dels comuns als 33 amb què compten els republicans a la Cambra. Lluny encara, per tant, de garantir la majoria necessària per aprovar els comptes. L'executiu manté converses també amb PSC i Junts per intentar reunir els vots necessaris per aprovar els comptes de l'any vinent.

L'acord, que ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'Oficina del President a través d'un comunicat, serà rubricat aquesta tarda pel president Pere Aragonès i la presidenta del grup dels comuns al Palau de la Generalitat.

Precisament, aquest dilluns des dels comuns s'havia lamentat la manca de resultats en les converses i fins i tot van advertir que penjaven d'un fil i podien trencar-se en cas que l'executiu no complís la seva principal demanda, sobre millores a la Salut. "Nosaltres no firmarem cap acord que doni l'esquena a la situació límit en què es troba la sanitat catalana", va avisar el portaveu, Joan Mena. Els comuns reclamaven augmentar un 25% la partida pressupostària dedicada a l'atenció primària i millorar les condicions laborals dels professionals.

Amb l'acord amb els comuns, el Govern pressiona els socialistes i Junts després que les darreres setmanes ha insistit en la necessitat d'accelerar les converses.

PSC i Junts

De fet, també la portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, va admetre aquest dimarts que finalment les trobades avancen "a bon ritme", després d'un bon temps recriminant l'actitud de l'executiu. De fet, la setmana passada es van celebrar tres reunions els dies que no eren festiu. Els socialistes, segons va explicar el mateix primer secretari, Salvador Illa, han situat, entre els seus objectius, garantir la viabilitat del projecte del complex recreatiu de Hard Rock.

Per contra, des de Junts s'insistia aquest dimarts que les converses no avancen. No només això, el partit de Jordi Turull i Laura Borràs insisteix que les negociacions al voltant de la proposta sobre l'eix nacional són bàsiques i que el Govern encara no les ha obert.

Aquesta tarda Albiach i les conselleres d'Economia, Natàlia Mas, i de Presidència, Laura Vilagrà, explicaran el primer acord, tancat entre el Govern i els comuns.