El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que la Generalitat impulsarà a partir del 2023 “una gran conversa, amb el conjunt de la societat” per assolir “un gran acord” que serveixi per fixar les bases per “tornar a votar” sobre la independència. Aquesta, ha dit, seria la “nova fase” de les negociacions amb el govern espanyol, un cop aconseguida la reforma dels delictes de sedició i malversació.

Al discurs de Sant Esteve, que el president ha fet des de les instal·lacions de la Biblioteca Nacional de Catalunya, Aragonès ha fet un balanç positiu de la política de diàleg amb l’Estat. El president ha subratllat que “perseverar és la clau” i, en aquest sentit, ha celebrat que el diàleg “comença a aportar els seus fruits”, en referència a la reforma del Codi Penal.

Tot i que una part de l’independentisme critica aquests assoliments i el govern espanyol rebutja l'existència de conflicte, Aragonès manté una visió positiva sobre els canvis que s’han produït: “Aquests passos endavant milloren la situació del conjunt dels represaliats i represaliades de l’1 d’octubre”. Ara bé, el president ha admès que hi ha un entrebanc no superat, que és “la incapacitat de l’Estat de donar resposta a l’àmplia majoria que vol decidir democràticament, lliurement i pacíficament el futur polític del país”.

 

 

És en aquest sentit, Aragonès reitera que, mentre no es pugui votar sobre el futur del país, el conflicte continuarà i per això reclama “construir a través del diàleg, la negociació i l’acord una via democràtica, que ens inclogui a tots i a totes, per fer possible que la ciutadania de Catalunya decideixi el futur del país”.

Aragonès reitera la seva aposta per una "Acord de Claredat"

El president defensa que existeix un consens ampli al país sobre la necessitat de resoldre el conflicte votant i creu que el 2023 ha de servir per assolir “la proposta catalana d’Acord de Claredat”. Aquesta proposta ha de permetre fer visible “un acord entre nosaltres sobre quan Catalunya ha de poder tornar a exercir el dret a decidir, sobre en quines condicions s’ha de tornar a votar perquè aquestes vegades totes les parts s’hi sentin incloses i tothom accepti el resultat”. Aquest gran acord, ha apuntat Aragonès, ha de ser “explicable i homologable a nivell internacional i que sigui escrupolosament democràtic perquè no busca altra cosa que empoderar la ciutadania”.

La proposta d’Aragonès en l’àmbit nacional ha tancat el discurs del president, que s’ha centrat inicialment en valorar aspectes com la superació de la pandèmia i l’evolució de l’economia del país. Aragonès, que té el sector sanitari en peu de guerra i amb una vaga en l’horitzó immediat, n’ha reconegut la tasca. El president també s’ha referit a la guerra d’Ucraïna i ha assenyalat les dificultats que aquesta ha ocasionat en la ciutadania.

Precisament les dificultats que el context global han causat a nivell local, Aragonès ha reclamat “responsabilitat” a Junts i PSC per fer possible l’aprovació dels Pressupostos. El president ha destacat que per primera vegada els comptes estan acordats amb sindicats, patronals i el tercer sector. A més a més, Aragonès subratlla que els pressupostos reforcen el sistema de salut amb 1.000 milions d’euros.

El president ha aprofitat el discurs de Sant Esteve per reclamar als grups parlamentaris que encara no han decidit el seu suport als comptes “no demorin més la seva decisió” i ha destacat que “hi ha un ampli consens en que cal impulsar i tirar endavant” el pressupost que s’ha posat damunt la taula.