L'ANC escalfa motors. Quan queden només quatre dies per la manifestació convocada a Barcelona contra la reforma del Codi Penal, l'entitat independentista ha volgut reiterar el seu posicionament. I és que, tot i que el moviment deroga el delicte de sedició, comporta alhora un enduriment dels desordres públics agreujats amb l'aparició de conceptes com la "intimidació" i l'increment de la pena mínima fins als tres anys. La presidenta Dolors Feliu ho ha remarcat, lamentant que els canvis inclouen "uns quants punts que reforcen la penalització" de les protestes. A més, ha advertit que si s'aprova el nou text, l'Estat aconseguirà fer "un canvi de nom" a la sedició perquè fets semblants als de la tardor del 2017 encara puguin ser perseguits, així com facilitar l'extradició de Carles Puigdemont i la resta d'exiliats.

🔴 Manifestació de l'ANC del 6 desembre de 2022 a Barcelona: hora, recorregut i tots els detalls
 

"Seria una bona notícia si només estiguéssim parlant de la derogació de la sedició, però la modificació dels desordres públics té un doble vessant: l'Estat diu que és per facilitar l'extradició dels exiliats i poder jutjar-los, i a més es va directament al cor de la mobilització, de la qual cosa l'Assemblea viu". Amb tot, la presidenta de l'ANC ha remarcat que la reforma del Codi Penal és encara més greu tenint en compte que ve a partir d'un pacte entre el govern espanyol i el de la Generalitat, liderat per Esquerra Republicana, i que el president Pere Aragonès ha reivindicat. "La independència no s'aconseguirà mai sense mobilitzacions ni criminalitzant la protesta", ha llançat en forma d'advertiment.

 

Malgrat les veus d'ERC i Unidas Podemos que han obert la porta a presentar esmenes durant la tramitació parlamentària de la reforma per evitar la criminalització d'activisme, Feliu ha assenyalat que l'ANC només estarà satisfeta amb un resultat: que la derogació de la sedició tiri endavant sense tocar cap altre punt ni coma del Codi Penal. "Aquesta ha de ser l'única finalitat possible", ha dit, rebutjant així que obtenir algunes esmenes a l'enduriment dels delictes públics agreujats sigui motiu de celebració. A més, també ha volgut remarcar que l'entitat independentista va ser una de les primeres a posar el crit al cel per la criminalització de la protesta, i amb el temps altres veus s'han sumat a aquesta crítica, cosa que ha "refermat la tendència".

Una manifestació transversal amb entitats

La manifestació d'aquest pròxim dimarts, que arrencarà a les 12 hores a Pla de Palau i culminarà davant del Palau de la Generalitat, on tindran lloc els parlaments, confia comptar amb una àmplia representació de la societat. De fet, també hi seran partits polítics. Segons ha informat l'ANC, hi haurà una delegació de Junts per Catalunya (fonts del partit han confirmat que hi assistiran membres de la plana major), i també la CUP s'hi suma, com ja va confirmar fa ara un parell de setmanes en roda de premsa. Fins i tot el Col·lectiu Primer d'Octubre, la línia crítica d'ERC, hi participarà, com ja ho ha donat a conèixer a les xarxes socials, evidenciant que no tots els republicans veuen la proposta amb bons ulls. Més enllà, l'Assemblea confia que la manifestació tingui un caràcter transversal, acollint representants que vagin més lluny del món independentista. És per això que els de Dolors Feliu estan acabant de parlar amb organitzacions socials com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca perquè la voluntat és evidenciar que la reforma també afectarà qualsevol acció de dissidència.

Precisament aquest dijous al vespre va tenir lloc a Barcelona una manifestació contra l'enduriment dels desordres públics agreujats. Una protesta convocada per una quarantena de plataformes, i a la qual es va sumar també la sectorial de represaliats de l'ANC, però que només va aconseguir reunir unes 350 persones segons la Guàrdia Urbana. "El 6 de desembre hem de ser una multitud idònia per demostrar que no ens volem empassar la reforma", ha llançat amb ironia l'Assemblea. "Hem de ser molts, gent de l'ANC i de les entitats. Si no sortim ara, després no hi serem a temps".