Més detalls. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha revelat aquest dijous algunes de les novetats de la manifestació que el 6 de desembre ha de recórrer Barcelona per mostrar el rebuig social a la reforma de la sedició anunciada pel president espanyol Pedro Sánchez i amb el suport del president de la Generalitat, Pere Aragonès. La proposta per modificar el Codi Penal espanyol elimina el delicte de la sedició, però per contra endureix els desordres públics. És aquest darrer punt el que ha generat més crítiques i que ha provocat un crit d'alerta no només de l'independentisme, sinó que també dels experts juristes.

Segons ha defensat la mateixa entitat presidida per Dolors Feliu, la reforma resultarà en "un atemptat contra els drets fonamentals de llibertat d'expressió i manifestació", per la qual cosa crida el Govern a fer-se enrere i oposar-se a l'enduriment dels desordres públics. I és que, diu l'ANC, aquest canvi té un "doble objectiu no dissimulat" que consisteix, d'una banda, a castigar la mobilització independentista de base als carrers; de l'altra, permetrà penalitzar més còmodament fets com els de l'1-O per ocupar instal·lacions o edificis.

"Aquest text portaria a la presó les desenes de milers de persones que van permetre i protegir el referèndum sobre la independència en edificis i escoles públiques, així com els milers de persones que, exercint el dret a la manifestació pacífica, van tallar carreteres o vies públiques per alertar el món de la repressió de l’Estat espanyol", adverteixen. "Per tot això, cap demòcrata pot avalar ni pactar amb l’Estat espanyol un agreujament de la repressió contra les mobilitzacions i accions que ha protagonitzat i que protagonitzarà l’independentisme fins a assolir la nostra llibertat".

A partir de les 12 hores, fins al palau de la Generalitat

La protesta s'ha escollit pel 6 de desembre per un motiu simbòlic, ja que coincideix precisament amb el Dia de la Constitució espanyola. La manifestació arrencarà a les 12 hores del migdia a Pla de Palau i avançarà pel Passeig d’Isabel II direcció Montjuïc, girarà a l’edifici de Correus per Via Laietana fins a la plaça de l’Àngel, i recorrerà el carrer de Jaume I fins al Palau de la Generalitat, a la Plaça de Sant Jaume. Allà, se situarà un escenari des d’on els organitzadors de la mobilització demanaran al Govern que aturi els pactes amb un Estat que només augmenta la repressió contra el moviment independentista de base. A aquella hora, previsiblement s'estarà celebrant el Consell Executiu al mateix edifici.

Malgrat que la manifestació ha estat convocada per l'ANC, l'entitat ja ha expressat la voluntat de convertir la protesta en un front ampli que no es limiti només a l'independentisme, i que també inclogui els moviments socials, els quals podrien veure's greument afectats per la reforma del Codi Penal.