El portaveu de Junts, Josep Rius, ha contestat el reclam d'Esquerra Republicana. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va demanar a la nova direcció de Junts, encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull, que "no s'equivoquin d'adversaris". A aquestes paraules, Rius ha reclamat als republicans que també li donin un toc d'atenció al portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián: "Ja li ho heu demanat al portaveu Rufián? Perquè no ho hem llegit enlloc". Vilalta va demanar-li al partit amb el qual comparteix govern, que recordessin que ERC és "companya de viatge" en el camí cap a la independència i els adversaris són "aquells que espien, reprimeixen i no compleixen amb els compromisos". Sobre això, Junts li ha recordat a Vilalta que Rufián ha de tenir en compte aquestes paraules.

Tot aquest enrenou de retrets va començar ahir quan un contundent Carles Puigdemont va aprofitar el seu darrer discurs com a president del partit per carregar contra l'Estat espanyol que sistemàticament "castiga" els catalans, però també contra l'estratègia de negociació d'Esquerra, a qui no va citar en cap moment. "Res és més irresponsable, fantasiós, màgic, que fer la política dels temps normals amb temps de tanta gravetat com ara vivim des de fa 5 anys", va sentenciar en un discurs que va fer vibrar l'auditori. A aquest argumentari, aquest matí, Vilalta ha respost que Junts no s'ha d'equivocar d'adversaris i ha reivindicat la "unitat estratègica". Llavors és quan Rius ha exigit que també se li recordi que l'enemic d'ERC no són Junts: "Ja li heu demanat al portaveu Rufián?".

També la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha demanat a la nova cúpula de Junts escollida aquest dissabte en el Congrés del partit celebrat a Argelers, que "comenci una nova etapa" i abandoni "els retrets incomprensibles dirigits a companys de viatge". En un missatge publicat en el seu compte de Twitter, la republicana ha lamentat haver "tornat a sentir" crítiques dels seus socis de govern, que aquest dissabte ha escollit la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com a nova presidenta del partit i l'exconseller de Presidència Jordi Turull com a nou secretari general. "En el camí cap a la república, hem de ser aliats, no pas adversaris", ha advertit Rovira, per això ha ofert ERC com a "aliat estratègic en el camí de la república i la regeneració democràtica", així com en "reptes com el feminisme i la justícia social".