Un contundent Carles Puigdemont ha aprofitat aquest matí a Argelers el seu darrer discurs com a president del partit per carregar contra l'Estat espanyol que sistemàticament "castiga" els catalans, però també contra l'estratègia de negociació d'Esquerra, a qui no ha citat en cap moment. Puigdemont ha denunciat tant el maltracte sistemàtic de l'Estat contra Catalunya com l'anormalitat que representa el fet que el seu partit hagi de celebrar el congrés a la Catalunya Nord mentre es manté l'exili, i ha advertit que "el principi de realitat obliga a fer política assumint i partint d'aquesta anormalitat". "Res és més irresponsable, fantasiós, màgic, que fer la política dels temps normals amb temps de tanta gravetat com ara vivim des de fa 5 anys", ha sentenciat en un discurs que ha fet vibrar l'auditori amb constants interrupcions.

En aquest punt, i sense citar en cap moment explícitament la formació republicana, ha descrit aquesta actitud "de temps normals" com la política de l'estruç, d'enganyar-se, fer-se l'orni dient que les coses van bé, segur que hi haurà bons resultats. "És normal que hi hagi qui pensi no vull viure tantes angoixes i m'instal·lo en l'anormalitat, uns en diuen reconciliació, pacificació, que em permeti fer la viu viu, i qui dia passa any empeny. Potser això pot ser útil si el que es busca és enfortir determinat partit, que tingui per objectiu prioritzar el benestar dels seus quadres, però això té conseqüències catastròfiques per als ciutadans", ha retret. Seguien l'acte, entre els convidats al congrés, l'exconsellera Alba Vergés, la diputada Raquel Sanz i el vicesecretari de comunicació d'ERC, Oriol Lladó.

"Ja està bé. Collons!"

Tot seguit ha assenyalat entre les conseqüències més catastròfiques d'aquest "no reconeixement del principi de realitat" les dades sobre compliment de les inversions del pressupostos del 2021 publicades la passada setmana, segons les quals, a Catalunya s'ha executat un 36% de les inversions i a Madrid un 184%. "Expliqueu als nostres ciutadans que legítimament voten altres opcions: saps quan vals tu per Espanya? 3,6 enfront 18,4. Collons, ja està bé!", ha exclamat.

 

Vídeo: ACN

 

Puigdemont ha recordat que el propi partit que fins ara ha presidit és un símptoma que la situació no és normal, "un partit fundat a la presó amb dirigents a presó i exili". "No és normal, gens, gens, gens, normal i mirat des d'Europa menys, un estat de repressió com l'instaurat a l'Estat espanyol, que no ha deixat d'accelerar des d'infaust discurs del rei del 3-0 en què va donar llum verda a la repressió", ha denunciat mentre els presents han reaccionat amb xiulets al rei, Felip VI.

Castiga els catalans

En aquest punt ha dedicat una contundent carregada al govern de l'Estat, de qualsevol color i en qualsevol moment dels que s'han anat succeint. El patró, segons ha dit, sempre és el mateix. "Menteix, incompleix sistemàticament, no al conjunt de l'Estat, no, a uns determinats ciutadans, que ens considerarà sempre ciutadans de segona o de tercera. Ens castiga a tots els catalans, perquè vam mantenir la majoria independentista. Ho està fent de manera bruta. Està dient als catalans que mentre no votem bé, no ens dispensarà el tracta correcte que ens mereixem fins que votem candidat correcte", ha advertit per assegurar tot seguit que això és "corrupció política".

També la justícia ha quedat a la diana dels retrets de Puigdemont. L'ha acusat de "generar inseguretat jurídica", passar-se pel clatell les sentències del TEDH i ser una "gravíssima anormalitat". "No és normal que tinguem una justícia que sembli una extensió del grup parlamentari de Vox", ha reblat. Igualment, ha denunciat "assetjament als catalano-parlants", amb la intenció "cada dia més desacomplexada de reduir el català a una parla domèstica i no el que és, una parla d'Estat". 

Resposta a Rufián

Puidgemont ha advertit que qui accepta això és perquè no vol una Catalunya independent, i per tant s'hi haurà d'acostumar. Enfront d'aquest plantejament, ha situat Junts. "Enmig de les divisions i el desànim a Junts se'ns ha de poder reconèixer, siguem al govern o oposició, com l'eina política que, tot i que ho tinguem tot en contra, sense drets, silenciats, amb boicots, es manté compromesa i útil per culminar el procés d'independència", ha reclamat, per concloure tot seguit: "Mentre se'ns reconegui anem bé".

El president ha ironitzat que aquest era el seu últim congrés de Junts com a president, però també el primer presencial. I ha dedicat una contundent resposta al republicà Gabriel Rufián que va retreure a Jaume Asens dels comuns que va massa a Waterloo.  "No és normal que portem, que porteu molts de vosaltres, 4 anys i mig anant a Ginebra, a Waterloo, a Brussel·les. El que no és normal és haver d'anar a visitar algú a Waterloo, però el que és normal i decent és anar-lo a visitar perquè no se senti sol, perquè se senti bén acompanyat. Ho enteneu o no?", ha reblat davant d'un auditori que ha esclatat en crits de Puigdemont president.

Ha advertit que "la gent de l'exili se l'ha d'anar a veure, pensis el que pensis". "S'ha d'anar a Ginebra, a veure Anna Gabriel i Marta Rovira, i a Bèlgica, a veure Valtonyc, la Clara, el Toni i a mi..", ha advertit entre aplaudiments: "Perquè l'exili es casa vostra també, és on preservem moltes de les coses que l'Estat espanyol voldria definitivament liquidades, com deia aquella vicepresidenta d'infausta memòria".

 

Discurs complet de Carles Puigdemont:

 

Vídeo: Mar Acero