La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat a la nova direcció de Junts que "no s'equivoquin d'adversaris" i també "lleialtat" al Govern. En declaracions als mitjans, ha expressat el seu respecte als processos interns de la formació liderada ara per Laura Borràs i Jordi Turull i ha esperat que el congrés serveixi per endreçar l'espai de la "dreta" independentista. Amb tot, la republicana ha recordat a Junts que els adversaris no són ells, que són "companys de viatge", i els ha demanat que segueixin tenint "les prioritats clares" i amb un "ferm compromís" contra la corrupció. Ha lamentat les crítiques contra ERC i ha reivindicat la "unitat estratègica" de l'independentisme per fer front comú davant dels incompliments del govern espanyol.

"Els adversaris són els qui espien"

Vilalta ha desitjat que el congrés de Junts a Argelers hagi servit per "ordenar l'espai de la dreta independentista" i és per això que els hi ha demanat que tinguin clares les seves prioritats i que siguin fiables i lleials. La dirigent d'ERC ha subratllat que els adversaris són els qui "espien, reprimeixen i no compleixen els seus compromisos", en referència a l'execució de les inversions del govern espanyol a Catalunya, i ha defensat una unitat estratègica de l'independentisme. Preguntada sobre la taula de diàleg entre el Govern i l'executiu de Pedro Sánchez, Vilalta ha assegurat que és el govern espanyol qui "no ha complert, no està a l'alçada d'aquestes expectatives, fa passar per davant l'oportunisme o els càlculs electorals". D'altra banda, ha lamentat que, segons el seu parer, encara hi ha males pràctiques a l'administració "en el marc d'aquella sociovergència que durant massa anys ha existit al país", i ha fet esmena al cas 3% i al del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat. 

Vilalta ha fet aquestes declaracions des de Sant Vicenç de Castellet amb motiu dels 30 anys del ball de gitanes. Ha estat acompanyada per l'alcaldessa del municipi, Adriana Delgado, de qui ha recordat que està "perseguida" per la justícia espanyola en la causa contra la Mesa del Parlament presidida per Roger Torrent. 

Junts reclama més ambició al Govern

La nova presidenta de Junts, Laura Borràs, va defensar aquest dissabte que el partit ha de ser "més ambiciós nacionalment" al Govern. "Cal governar amb una visió independentista", va dir en el seu primer discurs al capdavant de la formació postconvergent. Per a la presidenta del Parlament, governar no ha de ser la "finalitat" de Junts, sinó un mitjà per "aconseguir un país millor". "I el millor és un país sobirà", va reblar. Després de ser escollida per rellevar Carles Puigdemont amb menys suports dels que ha obtingut el nou secretari general, Jordi Turull, Borràs va avisar que Junts "només" serà "un partit fort" si tots reconeixen la seva "diversitat". "Volem ser un país que escolta la militància, la gent i el país", va remarcar.