La reacció irada de diverses associacions de jutges i del Consell General del Poder Judicial contra les crítiques que Míriam Nogueras va proferir contra els magistrats Manuel Marchena, Carlos Lesmes i Pablo Llarena segueix aixecant polseguera. El portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha comparegut després de la reunió de la permanent del partit per traslladar "tot el suport" a Nogueras davant la denúncia que "la cúpula del Poder Judicial i del Tribunal Suprem són òrgans polititzats que han mantingut un paper actiu contra l'independentisme". En aquest sentit, Rius ha afirmat que hi ha hagut "nombrosos casos de lawfare" i que això "s'haurà d'investigar en el marc de la comissió de l'Operació Catalunya" al Congrés dels Diputats.

Per això, el vicepresident juntaire ha avisat que, en el si d'aquesta, es podran citar "alguns jutges", especialment "els més actius en la guerra bruta contra l'independentisme". I davant els intents d'"eludir" les compareixences, la formació els llança una advertència: "Comparèixer en seu parlamentària és d'obligat compliment i, en cas contrari, hi poden haver les conseqüències penals previstes". Des de la perspectiva de Junts, els magistrats "poden ser criticats en una democràcia", especialment si es tracta d'una "cúpula bunqueritzada, polititzada i amb càrrecs caducats".

Una cimera d'educació que no sigui una "declaració de bones intencions"

Josep Rius també ha fet menció de la cimera entre el Govern i els grups parlamentaris que tindrà lloc aquest dimarts, a les 18 hores, al Palau de la Generalitat, per estudiar com revertir els resultats de l'informe PISA. Per part dels juntaires, hi assistirà el president del grup parlamentari, Albert Batet, i la diputada Judit Guàrdia. A parer del partit, la reunió ha de servir per "avaluar el grau de compliment dels consensos i acords aconseguits al monogràfic d'educació de finals de juny i que, a la vista dels resultats, per ara són clarament insuficients". Per tot plegat, el portaveu juntaire ha afegit que aquesta cimera "no pot quedar en una declaració de bones intencions, sinó que ha de permetre posar fil a l'agulla amb pressupost i calendarització d'accions efectives per revertir la tendència dels resultats".

Encara en matèria educativa, Junts també ha volgut valorar la missió del Parlament Europeu per la immersió lingüística que vindrà aquesta setmana a Catalunya. El partit subscriu les paraules del president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha apuntat que només serveix per "atiar la catalanofòbia". "A Catalunya, no hi ha cap problema de convivència relacionada amb la llengua i, si hi ha alguna llengua perseguida, és el català". Recordant l'informe del relator especial de l'ONU instant l'Estat a revisar les sentències del TSJC sobre el 25% de castellà, Josep Rius ha assenyalat que "mentre l'ONU es preocupa per la llengua catalana, l'Eurocambra envia una missió amb un biaix clarament partidista, polititzada i que ja té les conclusions fetes".

Junts replica a Óscar Puente que la reunió entre Puigdemont i Sánchez es produirà "properament" i fora de l'Estat

Aquest dilluns, el ministre de Transports, Óscar Puente, ha volgut sucar pa en la reunió entre els presidents Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. Puente ha indicat que es tracta d'una "suposició" i que, en tot cas, aquesta trobada es produirà després de l'aprovació de la llei d'amnistia. Preguntat per si això és cert, el vicepresident de Junts, Josep Rius, ha assenyalat que la trobada està "acordada" i que segueix "pendent d'agendar-se". En tot cas, Rius ha ressaltat que es produirà "properament" i, sobre el contingut d'aquesta, ha insistit en què s'hi han de tractar els continguts de l'acord de Brussel·les subscrit amb el PSOE i que "no només serveixi per fer una fotografia". El que sí que ha anticipat Rius és que la reunió se celebrarà fora de l'Estat espanyol: "Serà en algun dels estats de la Unió Europea, però no està decidit encara".

Pel que fa a la carpeta dels pressupostos de 2024, després de reunir-se amb el Govern el dijous, Junts reitera que va ser una "primera presa de contacte" on van rebre documentació sobre aquests comptes, tot i que "sense massa concrecions". "Abordem aquesta negociació amb una actitud positiva, sobretot després que el Govern hagi rectificat la seva posició respecte a l'any passat i ara estigui disposat a rebaixar la càrrega tributària", ha indicat Josep Rius. Tot i que encara han d'acabar d'analitzar la informació rebuda, el portaveu ha avançat que les prioritats del partit per als comptes són "educació, sequera, salut i seguretat". "Volem negociar per la situació que viu el país. El Govern no està donant una resposta adequada i el que volem és que totes les mesures previstes en seu parlamentària tinguin el seu reflex als pressupostos", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!