Abans de començar la sessió de control al Govern d'aquest dimecres al Parlament, el president Pere Aragonès ha demanat la paraula: era la primera vegada que hi havia ple a la cambra catalana d'ençà que es van publicar els resultats de l'informe PISA amb una davallada estrepitosa dels alumnes catalans. Després de la criticada primera reacció de la conselleria, corregida posteriorment, Aragonès, com també ha fet en reiterades ocasions la consellera del ram Anna Simó, ha assumit la responsabilitat del daltabaix dels joves catalans en aquestes proves, mentre ha celebrat que el debat sobre el model educatiu de Catalunya ja estava damunt la taula des de fa mesos, com demostra el fet que al mes de juny se celebrés un ple monogràfic sobre educació a la cambra catalana. En aquest sentit, ha apostat per aprofitar la feina feta llavors i prendre els consensos que van sorgir d'aquell debat com a base per a les mesures que s'hagin de prendre per revertir una situació molt crítica. Per això mateix, ha anunciat també que convocarà els presidents dels grups parlamentaris en una reunió per començar a treballar per revertir la situació: "Els acords i compromisos del ple monogràfic han de servir per posar-nos a treballar", ha resumit. 

 "És un debat que no ens agafa de nou i tenim feina feta sobre com revertir la situació. No hem de començar de zero, fa temps que el tenim sobre la taula", ha assegurat el president davant la resta de diputats, remarcant que "no tindria sentit" no tenir en compte les conclusions d'aquell monogràfic que es va resoldre amb un "consens ampli sobre quines són les actuacions que s'han de fer". En definitiva, Aragonès ha subratllat que ja hi ha uns "camins traçats" i elements de consens que el Govern es "compromet a impulsar-los perquè hi hagi una millora clara". Ha fet referència així a elements com la necessitat d'un "pacte de país", la gratuïtat de l'educació infantil o la defensa de la llengua catalana en el sistema educatiu, sense deixar de banda problemàtiques com l'educació sexual o la salut mental. "S'han d'assumir les mesures que va adoptar aquesta cambra i donar compliment i continuïtat als acords del debat monogràfic", ha resumit el president de la Generalitat, que ha apostat alhora per "canvis valents".

Reunió per avançar en els acords

Aragonès no ha deixat passar l'ocasió per treure pit dels canvis que s'han fet en els últims temps des del Departament d'Educació, una conselleria que ERC ocupa des de ja fa anys, com ara un increment de la plantilla docent o mesures per l'estabilització. "El que ens demana la comunitat educativa i els docents és que no prenem mesures superficials o per cobrir la responsabilitat política del Govern i no ho farem", ha aclarit Aragonès, que ha descartat "electroxocs" en el sistema educatiu com a resposta al desastre de les proves PISA i ha apostat per "canvis que es produeixin amb el màxim consens i suport". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!