El Govern i Junts per Catalunya s'han reunit aquest dijous al matí al Parlament per parlar del projecte de pressupostos de 2024. Es tracta del primer contacte que l'executiu i els juntaires fan per abordar aquesta qüestió i la trobada ha servit perquè el Govern exposés les línies mestres del pressupost per a l'any vinent. Per part de l'executiu, la delegació ha estat encapçalada per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i la titular d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas. L'equip de l'executiu a la reunió l'han completat Núria Cuenca, secretària general del Departament de la Presidència; Josep Maria Vilarrúbia, secretari general d'Economia i Hisenda; i Marc Ramentol, director general de Coordinació Interdepartamental. La delegació de Junts l'ha encapçalat la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, acompanyada dels diputats Joan Canadell i Jordi Munell. Ambdues parts coincideixen que la reunió ha estat "cordial" i s'han instat a mantenir el contacte i tornar-se a reunir, tot i que sense data.

Fonts dels juntaires apunten que el Govern els ha exposat dades macroeconòmiques "molt generals" i consideren que els falta més informació que vagi "al detall". En aquest sentit, expliquen que aquesta presa de contacte ha servit per escoltar el projecte de l'executiu i que, una vegada recollida aquesta informació, l'analitzaran i valoraran per, posteriorment, fer les seves propostes. Des de l'executiu, també apunten que ha estat una primera reunió per parlar del "marc general", però insisteixen que cal que tot aquest procés sigui "àgil" i els pressupostos es puguin aprovar aviat. "Si hi ha voluntat de negociació, ha d'anar de pressa", indiquen fonts del Govern.

El Govern vol concrecions per part de Junts

Els juntaires confirmen que el Govern ha traslladat la seva voluntat que sigui un "procés ràpid" l'aprovació dels comptes per a l'any vinent, però avisen que necessiten "temps" per estudiar bé les dades proporcionades i fer propostes. Al seu torn, l'executiu sosté que té la voluntat d'arribar a una entesa i reclama a Junts que els facin arribar les seves peticions: "En una negociació, has de dir què vols incloure". "S'arriba a acords amb qui hi vol arribar", sentencien.

Feta aquesta primera trobada, ambdues parts han acordat mantenir el contacte i tornar-se a reunir, encara que no s'ha especificat una nova data. A més dels juntaires, l'executiu ja s'ha reunit per parlar dels comptes de l'any que ve amb el PSC (la primera reunió va ser a principis de novembre) i els comuns. Ambdues formacions van aprovar els pressupostos de 2023. També hi ha hagut reunió amb la CUP, que s'ha mostrat oberta a poder arribar a un acord. Els anticapitalistes els han traslladat una proposta per poder iniciar "un marc de negociació". Entre les condicions dels cupaires, hi posen elements per "garantir el dret a l'habitatge, enfortir la sanitat pública, redistribuir la riquesa i fer front a l'emergència climàtica".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!