La reunió entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont podria arribar “després d’aprovar-se l’amnistia” i la “normalització” en la relació Catalunya-Espanya. Així ho preveu Óscar Puente, que ha volgut deixar clar que tot plegat és una “suposició”. Aquest dimarts, el ministre de Transports ha atrevit a pronunciar-se sobre aquesta eventual trobada entre presidents, després que la setmana passada des del govern espanyol i el PSOE s’insistís que a l’agenda del líder socialista no hi apareix cap trobada amb el president de la Generalitat a l’exili. És per això que ha insistit que tot plegat és una “deducció”.

El mateix president del govern espanyol refredava la setmana passada la possibilitat que es reunís amb el líder de Junts per Catalunya, tot just després que Sánchez i Puigdemont coincidissin en una mateixa sala: el Ple de l’Eurocambra a Estrasburg. Fins i tot es van interpel·lar l’un a l’altre durant el debat per fer balanç de la presidència rotatòria del Consell Europeu per part d’Espanya. “Jo el que tinc és una reunió amb el president Pere Aragonès el dia 21 de desembre”, assegurava el president del govern espanyol, que alhora no negava que s’acabaria produint una trobada entre ell i Puigdemont.

De fet, tal com va explicar ElNacional.cat, el mateix dimecres en què Sánchez i Puigdemont es veien les cares a Estrasburg, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, es reunien en un dels edificis del Congrés dels Diputats. Haurien parlat, però, de celebrar una reunió en les pròximes setmanes. Unes dates que en cap cas coincidirien amb els pronòstics que fa Óscar Puente: perquè es calcula que la llei d’amnistia no aparegui el BOE fins, aproximadament, el mes d’abril de 2024.

Puente defensa ser “crític” amb els jutges, però no “atacar-los”

A aquella reunió madrilenya entre el PSOE i Junts també va assistir Míriam Nogueras, que ha sigut una de les protagonistes de la premsa espanyola durant la darrera setmana, per haver disparat contra els jutges espanyols. Aquest dilluns, Puente ha assegurat “no identificar-se” amb aquelles declaracions, en la qual la cap de files de Junts a Madrid titllava de “personatges obscurs” els responsables de la persecució judicial a independentistes. "A mi em sembla malament que s'ataqui els jutges; es pot ser crític amb algunes actuacions sense recórrer a això", ha dit.

El ministre Óscar Puente també ha opinat que l’independentisme ha vist que “no va enlloc” si insisteix en la seva separació de l’estat espanyol, i que una bona manera de “passar pàgina en tots els sentits” és aprovar la llei d’amnistia. "Alguns han estat a la presó i d'altres sis anys més fora de Catalunya; el Procés ha tingut els seus costos per a tothom", ha resumit el màxim responsable de Transports quan se li ha preguntat sobre el cost polític que pot representar la llei pel govern espanyol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!