Junts per Catalunya al Parlament Europeu ha denunciat aquest dilluns la missió d'un grup d'eurodiputats que aterra avui a Catalunya per avaluar el model d'escola en català. El president a l'exili i eurodiputat, Carles Puigdemont, i el conseller a l'exili, Toni Comín, han publicat un fil a X molt dur contra l'eurodiputada del PP i presidenta del Comitè de Peticions, Dolors Montserrat. Segons els exiliats catalans, el seu grup al Parlament Europeu ja fa anys que denuncien "l'ús partidista" de Montserrat al Comitè de Peticions. "El cas més flagrant el veurem aquesta setmana, amb una missió per avaluar el model d'immersió lingüística. Una missió que és una taca sense precedents en el prestigi i la dignitat de les institucions europees", asseguren. 

Carta a Metsola

De fet, Puigdemont i Comín anuncien una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, perquè intervingui "urgentment per evitar la degradació institucional" de l'Eurocambra i "el mal ús dels recursos públics". A més, Junts demanarà un informe detallat de les despeses ocasionades durant aquest viatge a Catalunya, que es durà a terme entre aquest dilluns i aquest dimecres. "Un viatge a major glòria de la dreta espanyola que l'únic objectiu que té és deslegitimar l'ensenyament en català i atiar la catalanofòbia", afirmen els eurodiputats de Junts. 

Consideren que la popular i exministra de Sanitat amb Mariano Rajoy fa un "mal ús" del Comitè de Peticions i posa d'exemple el rebuig de les peticions de ciutadans independentistes o "simplement catalanistes". "La manipulació és tan grotesca, que recentment va tenir molta contestació per aturar un debat sobre la independència judicial a Espanya, amb l'objectiu d'esperar que arribessin els seus col·legues espanyols i evitar així perdre la votació", recorden Puigdemont i Comín, assegurant que Montserrat només accepta les peticions que "alimentin el relat de la dreta espanyola". 

Sense competències i contra el criteri de la Comissió Europea

Així mateix, Junts al Parlament Europeu considera que la missió per analitzar la immersió lingüística "no té competències, no tenen base jurídica i va contra el criteri de la Comissió Europea". "La CE indica que els Tractats no atorguen competències a la UE a l'hora d'establir la llengua dels sistemes educatius dels estats membres", subratllen els eurodiputats de Junts. 

A més, recorden que la missió només està formada per eurodiputats conservadors i d'extrema dreta, tenint en compte el boicot dels socialdemòcrates (PSC), dels verds (ERC) i de l'esquerra europea (comuns). A més, denuncien que, principalment, es reuneixin amb organitzacions espanyolistes, així com amb pares d'alumnes i professors contraris a la immersió lingüística, "negant-se a escoltar opinions divergents". I és que posen l'exemple del rebuig dels europarlamentaris a reunir-se amb Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua i La Intersindical

Puigdemont i Comín avisen: "la dreta i l'extrema dreta estan instrumentalitzant les missions i els informes del comitè de peticions del Parlament Europeu". "És un preu que, en cap cas i sota cap pretext, el Parlament Europeu es pot permetre", subratllen els eurodiputats de Junts, que recorden que el relator de les Nacions Unides per a les minories es mostrava preocupat per l'estat del català a l'escola i es mostrava crític amb les sentències del 25% del TSJC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!