Associacions de jutges i fiscals han censurat les crítiques de Míriam Nogueras, que en la seva intervenció parlamentària d'aquest dimarts va titllar d'"indecents" magistrats com Manuel Marchena, Carlos Lesmes i Pablo Llarena. En un comunicat conjunt d'aquest dimecres, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), l'Associació Judicial Francisco de Vitoria (AJFV), Fòrum Judicial Independent (FJI), l'Associació de Fiscals (AF) i l'Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF) han considerat que "l'assenyalament públic de jutges" és "inassumible en democràcia".

"En el nostre ferm compromís amb l'estat de dret mostrem la nostra profunda preocupació per l'intent d'instrumentalitzar la justícia per a finalitats polítiques, deslegitimant membres del poder judicial. És tremendament irresponsable traslladar la ciutadania el fals missatge que els seus jutges actuen moguts per intencions alienes a l'aplicació de la llei", han assenyalat. A més, han assegurat que seguiran "atentes en defensa del poder judicial i del correcte funcionament de les institucions democràtiques que són base de l'estat de dret".

Comparen Nogueras amb els nazis

La presidenta de l'APM, María Jesús del Barco, ha lamentat que Nogueras assenyalés amb noms i cognoms diversos magistrats del Suprem i ha apuntat que el següent pas serà col·locar "l'estrella de braçalet" als jutges —en al·lusió al que feien els nazis amb els jueus—. "Assenyalant amb noms i cognoms. Aviat ens posaran l'estrella de braçalet. Que perillosa és la deriva que portem", ha indicat a Twitter.

El portaveu de l'AJFV, Sergio Oliva, ha titllat de "summament greu" les paraules de Nogueras i ha censurat la presidenta de la cambra, Francina Armengol, que no traurà del diari de sessions aquestes referències. En conversa amb Europa Press, Oliva ha recriminat a la diputada aquest "assenyalament públic de jutges per diputats" i ha recordat a Junts que l'estat espanyol és un estat de dret i, per tant, "si tens dubtes de la licitud dels comportaments dels jutges, hi ha procediments reglats disciplinaris i penals perquè hi hagi un escrutini sobre la tasca". 

Els jutges progressistes, contra Nogueras i el CGPJ

Per a l'AJFV, l'assenyalament públic de magistrats "no només debilita el poder judicial, sinó també al país". També ha explicat que la reacció del president interí del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, de suspendre la reunió amb el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, és "lògica" perquè s'ha atacat "directament amb noms i cognoms a magistrats del Suprem". Finalment, Oliva ha explicat que els membres del govern espanyol que assistien a la sessió d'aquest dimarts "podrien haver fet servir el torn de paraula per defensar a un altre poder de l'Estat i van callar". "A la presidenta se li va demanar traure de l'ordre del dia les referències i no va voler, exigim respecte al poder judicial", ha afegit.

Jutgesses i Jutges per a la Democràcia (JJpD) ha emès un comunicat en solitari i ha rebutjat que Junts assenyali a magistrats del Suprem, tot i que ha criticat que el president interí del CGPJ, Vicente Guilarte, emetés un comunicat per defensar els jutges de l'alt tribunal i no "quan es va produir una autèntica campanya des d'altres partits i suports mediàtics per desacreditar i assenyalar al magistrat José Ricardo de Prada". L'associació ha incidit que "el president del CGPJ hauria de ser coherent i no discriminar en funció de l'integrant de la carrera judicial al·ludit o del partit que efectuï les declaracions". Amb tot, ha reiterat la necessitat que "s'imposi la mesura i la calma en aquests moments, també en la crítica a les decisions judicials", que, a parer seu, "no pot emparar atacs personals".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!