El president del CGPJ, Vicente Guilarte, ha fet bona aquest dimecres la màxima que la millor defensa és un bon atac i ha amenaçat Míriam Nogueras amb la “presa de mesures” per part de la institució contra “l’assenyalament” de la líder de Junts a Madrid contra els jutges espanyols. La cap de files juntaira a la capital espanyola va referir-se a personalitats com el jutge del judici del Procés, Manuel Marchena, el coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, el tinent-coronel Diego Pérez de los Cobos i el jutge Francisco Pérez de los Cobos, l’expresidenta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional, Concepción Espejel, l’expresident del CGPJ Carlos Lesmes, el jutge d’instrucció del judici del Procés, Pablo Llarena, i la instructora del cas de Sandro Rosell, Carmen Lamela, com a “personatges obscurs i indecents”.

En el seu discurs, Míriam Nogueras va criticar que els “còmplices de la politització de la policia i de la justícia espanyola” serien “cessats i jutjats immediatament” en un “país normalitzat democràticament”. I va lamentar que, en canvi, a l’estat espanyol “tota aquesta gent té via lliure per seguir retorçant la llei i els drets i per acusar molts independentistes catalans de terroristes només per la seva ideologia”. I això, ha lamentat, “ha passat davant del silenci còmplice de molts” dels qui aquest dimarts eren a l'hemicicle durant la tramitació de la llei d’amnistia.

L'assenyalament —i la finalitat que se’n desprèn— a diversos magistrats del Tribunal Suprem és inadmissible en un estat de dret, en el qual un dels seus principis fonamentals és la separació de poders. Les persones assenyalades, així com qualsevol altre membre de la Carrera Judicial que pugui trobar-se en les mateixes circumstàncies, trobaran en la institució que presideixo la més ferma oposició a aquests atacs en defensa de la labor jurisdiccional realitzada per tots ells, als quals manifesto el meu suport exprés i la garantia que, en l'exercici de les competències que la llei atribueix al CGPJ, s'adoptaran les mesures necessàries previstes per l'ordenament jurídic per protegir la seva independència”, assenyala el comunicat difós aquest dimecres per la cúpula del poder judicial.

 

El Suprem condemna les declaracions "sense precedents" de Nogueras

També ha sortit en defensa dels jutges espanyols el Tribunal Suprem. El seu president, Francisco Marín Castán, ha lamentat l'atac "sense precedents" de Míriam Nogueras. "No es correspon amb els requisits mínims de la separació de poders en un estat de dret".

Plantada del Suprem a Félix Bolaños

Aquests comunicats del CGPJ i el Suprem han arribat minuts més tard que el president interí del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, plantés Félix Bolaños, en una reunió que havien de celebrar tots dos. L'entorn del ministre de la Presidència i de Justícia apunta que se'ls ha justificat la suspensió de la reunió apuntant "problemes sobrevinguts d'agenda". Des del Ministeri desvinculen la suspensió a les declaracions de diversos polítics independentistes. Per al moment, no s'ha tornat a posar data a la trobada, que en un primer moment havia de celebrar-se aquest dimecres a les 12:30.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!