Junts acusa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'intentar utilitzar el conflicte a Ucraïna per donar per tancat el conflicte entre Catalunya i Espanya; retreu que el govern espanyol va convertir la conferència de presidents d'aquest cap de setmana a La Palma "en una fotografia sobre la falsa normalització de relacions entre Catalunya i Espanya" i, carrega de manera particular contra el que descriu com a "utilització barroera" de la reunió per part de la portaveu del govern, Isabel Rodríguez. Per aquesta raó, Junts considera que en cas que no es concreti en breu els resultats de la cimera, el president, Pere Aragonès, no hi ha de tornar.

Així ho ha assegurat el vicepresident de Junts Josep Rius, que ha assumit les funcions de portaveu del partit després que Elsa Artadi ha abandonat aquesta responsabilitat per centrar-se a preparar la campanya de eleccions municipals a Barcelona de l'any vinent. Junts, que ja s'havia pronunciat dilluns passat en contra de la presència d'Aragonès a la reunió, ha evitat criticar la decisió d'assistir a la trobada. De fet, l'ha descrit com un "gest positiu" atès que es tracta d'una situació excepcional davant la qual no cal escatimar cap esforç, però alhora ha advertit que la "presència puntual d'Aragonès" no ha estat corresposta pel govern de Pedro Sánchez. "El resultat ha estat clarament insuficient. Una vegada més les promeses que fa Pedro Sánchez no queden complertes, i haurem de veure si properament el que ha promès Pedro Sánchez es confirma o queda només en una mera promesa. Si només queda en una mera promesa, considerem que Aragonès no ha de tornar a assistir a cap conferència de presidents més", ha advertit Rius, que ha recordat que feia deu anys que un president de la Generalitat no acudia a aquesta trobada.

Junts, que no amaga la irritació davant les afirmacions de la ministra portaveu en el sentit que l'assistència del president de la Generalitat a la conferència de presidents, demostra que les relacions ja estan normalitzades, considera un error confiar en les promeses de Sánchez —"que no compleix mai", retreuen—, i posen com a exemple la llei d'habitatge que la setmana passada va tombar el Tribunal Constitucional, tot i que "ERC havia votat a favor de deixar tramitar la llei estatal a canvi que es respectarien les competències catalanes".

 

Taula diàleg suspesa

Així mateix, Rius ha denunciat de nou que la taula de diàleg ni es reuneix ni té previsió de fer-ho, que està en silenci, i és silenciadora, perquè permet que el govern espanyol expliqui a l'exterior que el conflicte amb Catalunya està ja en vies de diàleg. "Pedro Sánchez sempre va buscant una excusa per no reunir la taula, la pandèmia, les eleccions a Castella-Lleó i, ara, Ucraïna", ha denunciat.

Pel que fa la vaga de mestres de demà, ha advertit que el Govern s'haurà de preguntar si ha fet alguna cosa malament, ha reclamat més diàleg amb els docents, però ha mostrat confiança que el conseller d'Ensenyament, Josep Gonzàlez-Cambray, incidirà en aquest diàleg.