Elsa Artadi deixarà de ser portaveu de Junts per concentrar-se a la campanya per a eleccions les municipals de Barcelona. La substituirà en aquesta responsabilitat el també vicepresident del partit Josep Rius. Artadi ha fet l'anunci en el marc de l'habitual roda de premsa dels dilluns, que s'ha celebrat després de la reunió de la permanent de Junts, i ha argumentat la voluntat de concentrar-se en la seva feina com a candidata a l'Ajuntament de Barcelona, després que va ser ratificada en unes eleccions primàries el mes passat. 

"És el moment de prendre la decisió, després d'oficialitzar la candidatura és el moment de reforçar el meu lideratge a Barcelona, dedicar tota l'energia a guanyar el meu projecte a Barcelona", ha explicat Artadi, que ha assegurat que havia abordat aquesta decisió amb el president Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i amb el secretari del partit, Jordi Sànchez. La fins ara portaveu ha assegurat que ha estat una decisió agredolça i difícil, que ha comparat amb la que va haver d'adoptar el mes de maig quan va optar per no entrar al Govern com a vicepresidenta, "una decisió molt difícil"

 

El Consell i els partits

Durant la roda de premsa, Artadi ha felicitat Carles Puigdemont per la seva elecció com a president del Consell per la República, ha expressat tot el suport a aquest organisme de l'exili que "ha de liderer l'estratègia per continuar el camí cap a la independència des de l'1-O". En ser preguntada sobre l'anunci de Puigdemont que a partir d'ara el Consell actuarà al marge dels partits, ha admès que resulta "evident" que les formacions independentistes no han estat capaces d'articular una estratègia conjunta o superar decisions més curterministes, per la qual cosa és molt important que el Consell tiri endavant i que després els partits s'hi sumin. En aquest sentit, ha subratllat que el Consell està fora de l'abast de la repressió de l'Estat, però també aïllat d'altres temes que "legítiment" han de debatre els partits, al Parlament, al Govern o en el món municipal. "Els partits polítics estem tenint dificultats en consensuar tant el que es l'estratègia antirepressiva com la indenpendentista", ha admès. 

Pel que fa el compromís de Puigdemont que situarà el Consell per davant de Junts, formació de la qual és president, ha assegurat que sempre ha situat el país per davant del partit, també quan era alcalde i quan va ser president de la Generalitat. "Si més ho fessin estaríem en una altra situació. Em sembla un polític exemplar", ha reblat.

Artadi no ha volgut entrar en les crítiques que es van expressar durant l'Assemblea de Representants del Consell d'aquest cap de setmana sobre l'acció de Junts al Govern, entre d'altres durant la intervenció de l'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí. S'ha limitat a expressar el "màxim respecte" per aquestes opinions i ha insistit que només cal sortir al carrer per constatar que els partits no han estat capaços de liderar el camí cap a la independència. "Si fem veure que no passa, ens enganyaríem tots", ha advertit.

Congrés

La portaveu ha explicat que Junts no ha decidit encara quan farà el seu congrés, però no ha amagat en cap moment el seu convenciment que s'ha de celebrar aquest any, tal i com marca la ponència organitzativa que va avalar la militància. "Hi haurà congrés i l'executiva haurà d'aterrar en allò que diu la ponència organitzativa", ha subratllat. 

En començar la roda de premsa, Artadi ha demanat màxima implicació de l'OTAN i la Unió Europea davant la invasió de Rússia a Ucraïna. Ha manifestat el suport a les mesures econòmiques, a l'enviament d'armes i a les decisions de les empreses privades contra la invasió russa. Ha advertit que no hi ha equidistància possible davant d'aquesta situació, perquè s'està posant en dubte la sobirania i la democràcia a Ucraïna però també a Europa.

En referència a aquest tema, ha lamentat que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, hagi "aprofitat" la crisi a Ucraïna per fer "xantatge al president del Govern de la Generalitat perquè participi a una conferència de presidents autonòmics". Ha replicat que Catalunya està donant "una resposta que és exemplar, sense tuteles". "El president ha d'anar a reunions on es decideixen coses", ha advertit Artadi, que ha expressat el suport que Aragonès no vagi a la cimera.