El Tribunal Constitucional ha tombat la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes que va introduir el Govern l’any passat a través de la llei d’acompanyament dels pressupostos. L'executiu de Pedro Sánchez va recórrer aquesta decisió amb l’argument que la Generalitat havia excedit les competències autonòmiques. El TC ha decidit estimar el recurs i declarar la inconstitucionalitat i nul·litat d'aquesta rebaixa fiscal a Catalunya que beneficiava les rendes iguals o inferiors a 12.450 euros.

La sentència, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, estableix també que en virtut del principi de “seguretat jurídica” la declaració d'inconstitucionalitat no afectarà les obligacions tributàries meritades, és a dir, que les persones que s’han pogut beneficiar de la mesura en la declaració del 2020 no hauran d’abonar els imports que es van estalviar. Segons va anunciar el Govern, aquesta mesura beneficiava 205.043 persones.

Conflicte competencial

La rebaixa, figurava a l’article 88 de la Llei de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l'impost sobre instal·lacions que incideixen sobre el medi ambient, que va ser ratificada al Parlament l’abril de l’any passat junt amb els pressupostos del 2020.

El primer punt d'aquest article establia que “el mínim del contribuent és, amb caràcter general, de 5.550 euros anuals”, mentre que el segon punt, que és el que ha estat recorregut i anul·lat, fixava un increment d'un 10% del mínim exempt per a les rendes més baixes: "Si la suma de les bases liquidables general i de l’estalvi del contribuent és igual o inferior a 12.450 euros, el mínim del contribuent és de 6.105 euros anuals", assenyalava. 

Això no obstant, pocs dies després el govern espanyol va anunciar que recorreria l'article 88.b de la llei d’acompanyament per considerar que creava una nova categoria d’IRPF la qual cosa excedeix les competències de la Generalitat. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va argumentar que les comunitats autònomes tenen marge, d’acord amb la legislació estatal, per elevar aquest mínim en alguns supòsits, com ara l'edat o la descendència, però "no poden crear categories noves", com ho és la suma de la base general i l’estalvi.

Límits excedits

A la sentència, el TC ha acceptat els arguments de l’executiu espanyol sobre la invasió competencial. El Constitucional considera que el Govern “ha excedit els límits que preveu l’Estat per a l’exercici autonòmic d’aquesta competència cedida”.

Paradoxalment, aquesta rebaixa fiscal recorreguda pel govern de PSOE-Podemos formava part dels acords que havia tancat l’executiu de Quim Torra amb el grup dels comuns per garantir l'abstenció que va permetre tirar endavant els pressupostos de la Generalitat de l'any passat.

 

A la imatge principal, l'edifici del Tribunal Constitucional / Europa Press