El debat dels pressupostos ha posat el termòmetre al pacte de legislatura que va fer possible que Pere Aragonès fos investit amb els vots dels tres grups independentistes del Parlament. Tot i que aquell acord situava el test d'estrès del Govern en una qüestió de confiança el segon any de legislatura, tant els cupaires com l'executiu reconeixien avui als passadissos de la Cambra, que el test es farà aquest mes amb la tramitació dels comptes.

La CUP no amaga les reticències. No les limiten al projecte pressupostari del Govern, parlen també d'incompliments de l'acord d'investidura que van tancar amb ERC i de discrepàncies amb el tarannà de l'executiu. Precisament, aquest dilluns els cupaires van aprofitar la publicació del llibre del líder d'Òmnium Jordi Cuixart per fer costat a la proposta d'un referèndum sense adjectius. Els Mossos es mantenen com a focus permanent de diferències i episodis com la presència de l'executiu en el judici dels 9 de Lledoners evidencien tensions.

 

Els socis de Govern, per contra, adverteixen que l'acord d'investidura obliga la CUP a aprovar els comptes, que seran els anticapitalistes qui trencaran el pacte que van tancar per a la legislatura, si el projecte no s'aprova.

Republicans i cupaires s'han reunit aquest matí a la Cambra catalana en una de les reunions habituals que les dues formacions celebren per prendre la temperatura al pacte. La reunió ha evidenciat les diferències i als passadissos de la Cambra la metàfora de la moció de confiança ha començat a espetegar.

eulàlia reguant cup contrareplica debate política general parlament - sergi alcàzar

La cupaire Eulàlia Reguant s'encarrega de negociar els pressupostos amb el Govern / Sergi Alcàzar

Aragonès i Giró "a l’una"

Al migdia, el president Pere Aragonès s'ha reunit amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, al seu despatx al Parlament per repassar l'estat de les converses. Al llarg del dia d'avui ha quedat clar a la Ciutadella que el president i el conseller "van a l'una". Aquest era el missatge. I que les converses amb la CUP avancen, i que són els cupaires qui han de decidir si compleixen el pacte, i que l'economia catalana funciona i dona resultats positius, i que els pressupostos han de mostrar la salut d'aquest Govern. Malgrat les diferències entre ERC i Junts en múltiples qüestions —entre les quals, els pressupostos de l'Estat—, el discurs de la presidència i de la conselleria d'Economia no desafina ni una nota en aquest duet.

Aquest consens s'ha traduït en la decisió de ratificar dimarts vinent com la data d'aprovació del projecte. El Govern havia situat aprovar els pressupostos dins del termini com una fita a la qual no està disposat a renunciar. I ha decidit que la CUP no frenarà aquest objectiu. La portaveu, Patrícia Plaja, va anunciar a la roda de premsa posterior a la reunió de Govern que dimarts s'aprovarà el projecte al Consell Executiu i així ho ha confirmat el president durant la sessió de control al Parlament d'aquest matí. L'aprovació i posterior tramitació del projecte a la Cambra el mateix dimarts obrirà el termini de deu dies per a la presentació de les esmenes a la totalitat. Aquesta primera votació decideix si l'oposició tomba els pressupostos o si segueixen la seva tramitació. Serà el test més immediat de l'acord de Govern.

L'oposició pica l'ullet

Des dels escons de l'oposició, socialistes i comuns han vist en l'escletxa entre les forces independentistes una oportunitat, entre altres coses, per abonar una entesa al Congrés on el govern de Pedro Sánchez impulsa els seus comptes, o fins i tot per a una entesa triangular. El socialista Salvador Illa ha celebrat la notícia que el Govern aprovarà dimarts vinent el seu projecte, i ha deixat la mà estesa davant l'hemicicle. "Sap que el meu grup vol facilitar que el govern de Catalunya tingui els pressupostos", ha assegurat.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha estat més directa i ha apostat per un acord triangular a Espanya, Catalunya i Barcelona per aprovar els pressupostos de l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament. "Avui la proposta que faig és molt senzilla, però alhora molt engrescadora: que ens comprometem tots a tenir pressupostos arreu, a Catalunya, a l'Estat i fins a l'últim municipi de Catalunya, que tinguem pressupostos a tot arreu amb el màxim suport", ha plantejat.

 

Malgrat els cants de sirena, el Govern insisteix que no contempla un altre objectiu que aprovar els pressupostos amb la CUP. No fer-ho així seria tant com reconèixer que l'acord que va permetre tirar endavant un Govern al qual dona suport el 52% de l'independentisme present al Parlament no ha superat la prova. Seria, en definitiva, un revés més per a l'independentisme i una càrrega de profunditat per a la seva cohesió.

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, i el conseller d'Economia, Jaume Giró / ACN