La Setmana Santa ha arrencat amb un to molt crític d'Esquerra Republicana cap a Junts per Catalunya. Aquest dilluns, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha acusat els juntaires de "no fer net amb la corrupció" després de la sentència de Laura Borràs pels delictes de prevaricació i falsedat documental. A parer d'ERC, a Junts "han pogut canviar les sigles, però no les formes". I la rèplica de Junts ha arribat aquesta mateixa tarda, després d'una executiva ampliada celebrada a Badalona. Josep Rius, l'homòleg de Vilalta a Junts, ha volgut apuntar que "sembla que Esquerra tingui molt interès a mirar de desviar l'atenció". En aquesta línia, Rius ha assenyalat la polèmica amb el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; la manca d'acord a la cimera de l'aigua del divendres o que encara no s'hagi signat l'acord pel Quart Cinturó (quan s'hauria d'haver fet abans del 31 de març) com a elements dels quals ERC vol apartar el focus.

Tot i que el també vicepresident de Junts per Catalunya ha remarcat que el cas de Laura Borràs no s'ha abordat a l'executiva, a preguntes dels periodistes ha mantingut el que ja va apuntar el secretari general, Jordi Turull, el mateix dia de la sentència: "No deixarem que aquesta arbitrarietat marqui la nostra vida política". Des del punt de vista de Rius, el procediment judicial que ha afectat Laura Borràs "ha estat ple d'irregularitats des de l'inici fins al final". "La pitjor justícia és la justícia simulada i, amb la petició d'indult que fa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, es demostra que la persecució és ben evident", ha afegit el vicepresident juntaire.

Junts sosté que ERC i el PSC estan fent una "obra de teatre", la del "fals distanciament"

Respecte a altres qüestions d'actualitat, Josep Rius ha fet referència a la trencadissa que es va viure el passat divendres a la cimera de l'aigua i l'incompliment de la firma del conveni de la ronda Nord del Vallès. "No ens sorprèn aquest incompliment, perquè Esquerra ja ens té acostumats a no complir acords i en això tenen una assignatura pendent", ha reblat Josep Rius. En aquest context, des de Junts creuen que "el PSC s'ha deixat enganyar perquè el PSOE va obligar Salvador Illa a donar suport als pressupostos del Govern a canvi del suport gratuït que han rebut els socialistes d'ERC en aquests quasi quatre anys". "El tripartit dels pressupostos no tira endavant amb els seus compromisos, no hi ha calendari i el país està aturat", denuncien. Amb tot, els juntaires asseveren que els republicans i els socialistes estan fent una "obra de teatre", que és la del "fals distanciament". Segons ells, ho fan per "pur electoralisme després de quatre anys de matrimoni intens" i han volgut fer una crida que els dos partits "deixin de banda el partidisme".

Les crítiques cap a ambdós també s'han centrat en la cimera de l'aigua. Josep Rius ha declarat que "el PSC va intentar dissimular el seu suport als pressupostos, posant per davant el partit al país" i que en la reunió es va veure que "el Govern i els seus socis van ser incapaços d'entendre's, no van poder fixar una posició comuna". De l'operació Catalunya, Junts insisteix a demanar que Mariano Rajoy comparegui a la comissió d'investigació que hi ha al Congrés i s'han dirigit al PSOE per instar-los a "deixar de sabotejar aquesta comissió vetant la compareixença" de l'expresident del govern espanyol.

En la compareixença d'aquesta tarda, també han fet declaracions el secretari d'organització, David Torrents, i David Saldoni, responsable de política municipal. Torrents ha explicat que a l'executiva del matí han abordat les eleccions municipals 2023 i considera que el partit sortirà "reforçat" en aquests comicis, fent èmfasi en la feina que estan fent per "millorar" a la conurbació metropolitana de Barcelona. Per la seva banda, Saldoni ha detallat que ja tenen 607 llistes tancades i que segueixen treballant amb l'objectiu d'arribar a les 800. Alhora, ha destacat que Junts és el partit que ha arribat a més acords amb altres partits locals i supramunicipals per aquestes eleccions i no ha tancat la porta a assolir-ne més. En aquesta línia, Junts liderarà la coalició Compromís Municipal i reunirà tots els candidats en una convenció municipalista el 6 de maig a Barcelona. Sobre l'acord de Xavier Trias amb el PDeCAT, David Saldoni s'ha limitat a indicar que esperen que "aviat hi hagi bones notícies", tot recordant que no han assolit un acord global per aquests comicis amb la formació liderada per David Bonvehí.