El Divendres de Dolors ha acabat amb un revés al Govern, que no ha aconseguit tancar un acord amb els grups de l'oposició a la cimera de la sequera. A les vuit del vespre, mentre bona part dels catalans pensaven ja en el parèntesi de Setmana Santa, la cimera encapçalada pel president, Pere Aragonès, al Palau de la Generalitat s'ha aixecat sense aconseguir consensuar les mesures per fer front a la persistent escassedat de pluges. Abans d'entrar, l'oposició ja havia deixat clara l'exigència que l'executiu modifiqués el decret que va aprovar a començaments de març, i el Govern havia mostrat la disposició a moure peça. Això no obstant, el règim sancionador que conté el decret ha estat el que ha fet descarrilar l'entesa. "Sempre dic que per arribar als grans consensos cal empatia i generositat. Avui, en calia poca. Calia només voluntat, i no hem trobat voluntat suficient", ha retret la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ha atribuït la situació a la proximitat de les eleccions municipals ja que, segons ha assegurat, el pacte estava tancat abans de començar la reunió.

Des del primer moment l'oposició va criticar tant les mesures del decret contra la sequera que va aprovar el Govern a començaments de març com el retard a l'hora d'adoptar-les. De fet, només l'abstenció de PSC, Junts, comuns i CUP va permetre que el Parlament ratifiqués la setmana passada el decret de la sequera, amb només els vots dels 33 diputats republicans i l'exdiputat de Vox i ara no adscrit Antonio Gallego. El règim sancionador i la reclamació de més inversions van centrar els retrets de l'oposició.

Demora de sancions

En comparèixer davant la premsa passades les vuit del vespre, la consellera d'Acció Climàtica ha confirmat que els darrers tres dies s'havien acostat posicions en un preacord i que, això no obstant, la demora acordada per a l'execució de les sancions ha trencat el pacte. El Govern acceptava ajornar les sancions fins a l'1 de juliol, com reclamava Junts, però el PSC exigia deixar-ho per setembre.

Jordà, que no ha amagat la decepció davant el fracàs de la cimera i ha subratllat que les sancions tenen voluntat de dissuadir i no recaptar, ha assegurat que tenien un preacord definit a les quatre de la tarda amb propostes de suport econòmic als municipis amb un nova línia de subvencions, increment d'inversions i planificació d'infraestructures. "El Govern del país i el departament tirarem endavant tots aquests compromisos", ha assegurat.

PSC: El Govern falta al seu compromís

El PSC ha assegurat que la seva voluntad era "no posar obstacles" a l'acord i que des del primer moment han deixat clar que calia retirar el règim sancionador, "perquè és un greu error d'enfoc", i això no obstant estaven disposats a acceptar una demora fins al setembre. La portaveu socialista, que ha advertit que és impossible sortir de la situació de sequera d'esquenes als municipis, ha retret que el Govern ha faltat al compromís que havien tancat quan van permetre amb la seva abstenció l'aprovació del decret. Ha rebutjat les acusacions d'electoralisme i ha ironitzat recordant la polèmica per la intervenció del conseller de Benestar, Carles Campuzano, a un acte electoral de Gabriel Rufian.

Junts: Falta de lideratge de Govern

"Avui hem constatat la falta d'iniciativa i la falta de lideratge del Govern de Catalunya", ha arrencat el president de Junts, Albert Batet, en comparèixer davant dels mitjans de comunicació. Batet ha assenyalat que la seva aposta era per una demora de les sancions fins al mes de juliol i ha retret que "uns i altres pensin més en els partits que en el país". Batet ha acusat el Govern d'actuar tard i malament i ha anunciat la intenció de Junts de presentar una proposició de llei de lectura única amb mesures sobre la sequera.

CUP: Pur tacticisme electoral

Des de la CUP Eulàlia Reguant ha parlat de decepció i vergonya perquè el Govern s'ha deixat arrossegar a un escenari de pur tacticisme electoral a les portes d'unes eleccions municipals, "sense cap voluntat ni interès de debatre sobre unes mesures transformadores davant d'una situació que és estructural".

En nom dels comuns, Jéssica Albiach ha exposat la decepció per una cimera que ha resultat "una nova oportunitat perduda per a la planificació ecològica". Ha recordat que la cimera no s'ha celebrat a instàncies del Govern sinó arran de les dificultats que va tenir la setmana passada per aprovar el decret de la sequera, i ha acusat d'electoralisme PSC i Junts.

La republicana Marta Vilalta ha insistit que la sequera és un tema de país que requereix un front comú, ha subratllat el document de preacord que s'havia tancat amb l'oposició i ha denunciat que avui no hi ha acord perquè hi ha hagut partits que ho han bloquejat "per electoralisme i interessos de partit".