Junts per Catalunya tanca files i s'alinea amb la presidenta del partit, Laura Borràs. El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha comparegut aquest dijous a la tarda —poques hores després que el Tribunal Superior de Justícia hagi donat a conèixer la sentència de Borràs que la condemna a quatre anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació especial— per remarcar que aquesta decisió del TSJC "no marcarà la nostra vida política". Turull ha qualificat d'"injusta i desproporcionada" la sentència, ha expressat que "fa seves" les paraules d'aquest migdia de Laura Borràs i que plantaran "batalla" judicial per evitar que aquesta sentència sigui confirmada. Alhora, el dirigent juntaire ha comunicat que activaran "tots els mecanismes" que calgui perquè la Junta Electoral "no interfereixi en la vida política" del Parlament de Catalunya, en referència a la possibilitat que ordeni retirar l'acta de Borràs i, per tant, deixi de ser la presidenta de l'hemicicle. 

🔴 Laura Borràs: reaccions a la sentència del TSJC, DIRECTE

Jordi Turull ha defensat que la causa de Laura Borràs ha estat "injusta des del principi" i ha assenyalat que estan "molt indignats" amb aquesta sentència, en un procés judicial "ple d'irregularitats des de l'inici fins al final". "La pitjor injustícia és la justícia simulada i, després de la sentència, creiem que la persecució és evident", ha clamat el secretari general de Junts per Catalunya. En aquesta línia, Turull ha sostingut que "la justícia espanyola no dictarà la nostra vida política" i que no es pot "sotmetre la vida catalana" al poder judicial. Davant els escenaris que la sentència obre, com que pugui ser apartada de la presidència del Parlament, Jordi Turull no vol anticipar aquestes possibilitats i assenyala: "No és una sentència ferma i té tot el nostre suport pels recursos que vol presentar, no ens distraurem ni un segon a parlar de Junts i, si arriba l'escenari de la Junta Electoral, es prendran les decisions que s'hagin de prendre i ho faran els òrgans del partit".

"És un cas de 'lawfare' de manual"

L'altra eventualitat és quin impacte pot tenir la sentència en la presidència de Junts per Catalunya. Els estatuts del partit cataloguen de "falta molt greu" l'acusació per corrupció amb sentència ferma i, entre les sancions previstes, hi ha l'expulsió de la formació. Davant el cas de Borràs, Junts va aprovar en la ponència organitzativa del congrés de l'Hospitalet de Llobregat del passat mes de juliol una excepció per als casos de lawfare, tot i que l'última paraula recau en la Comissió de Garanties, que hauria d'avaluar si es tracta d'un cas d'aquesta mena. Preguntat expressament per si considera que la causa de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, és lawfare, Jordi Turull ha estat molt clar: "Ho és de manual, crec que ho han reconegut totes les forces polítiques que, si no es tractés d'ella, no s'hauria arribat a aquesta situació". De fet, Turull veu tan "desproporcionada" la pena que "el mateix tribunal, per salvar-se la consciència, proposa l'indult".

En tot cas, també ha volgut deixar clar que aquest no és un debat que ara estigui al damunt de la taula de Junts per Catalunya: "Seria acceptar la derrota si ens poséssim en aquest escenari". Alhora, el secretari general de la formació ha tret pit que mai els "doblegaran" i que les decisions que s'hagin de prendre es faran en el temps que pertoqui "pensant en el que sigui millor pel projecte, pel país i per la causa independentista". Sobre la sentència, Turull ha declinat fer referència als paràgrafs que consideren provat que Borràs va afavorir un amic seu: "No em pronunciaré sobre una sentència que és injusta i que es batallarà perquè no sigui confirmada". Respecte a les paraules de Xavier Trias, que va considerar que el partit hauria de "fer una reflexió" si la presidenta era condemnada i que instava a què tothom fos "generós", Turull ha subratllat que "seria absurd que no féssim una reflexió, però una cosa és reflexionar i l'altra, decidir". "Ens resistim al fet que arribi aquest moment perquè, si no, seria la primera victòria dels que no volen que guanyem", ha refermat.

Alhora, el TSJC considera en la sentència que el govern espanyol hauria d'indultar Laura Borràs per evitar la seva entrada a la presó. En referència a aquesta qüestió, Jordi Turull ha destacat que "no hi ha hagut cap contacte" amb l'executiu estatal i ha remarcat que ni Junts ni Borràs negociaran "el futur del país a canvi de solucions personals". Sobre si Borràs hauria de deixar de fer campanya per a les eleccions municipals 2023, Turull ho descarta i s'ha preguntat "per què hauria de deixar de fer-ho". A més de Jordi Turull, han assistit a la roda de premsa el vicepresident i portaveu Josep Rius; el president del grup parlamentari, Albert Batet; la portaveu parlamentària, Mònica Sales; i el diputat i adjunt al secretari general, David Saldoni.