Les juntes electorals provincials han tombat vuit de les 72 llistes que es van registrar la setmana passada per concórrer a les eleccions al Parlament del proper 12 de maig. D'aquestes vuit candidatures no proclamades, quatre afecten la demarcació de Barcelona, mentre que les altres quatre es distribueixen entre les altres tres circumscripcions, una a Girona, una a Tarragona i dues a Lleida. Així es desprèn dels edictes publicats aquest dimarts al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), on figuren com a descartades les quatre llistes que havia presentat el Partit Univers Català (P1C) —una per cada circumscripció que, a més, tenia al mateix i únic candidat en cadascuna d'aquestes, cosa que no està permesa—, la candidatura del Front Nacional de Catalunya (FNC) per Barcelona, els tiquets electorals de Reinicio Político i de Familia y Vida per la mateixa demarcació barcelonina i el del PACMA per Lleida.

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació
 

🟡 Candidats a les eleccions de Catalunya 2024: llista completa
 

Entre el 3 i 8 d'abril, els partits i coalicions havien de presentar les candidatures davant les juntes electorals provincials. El passat dimecres, el DOGC publicava les candidatures presentades i el seu caràcter era provisional, atès que s'obria un període per examinar les possibles irregularitats que hi hagués en aquestes llistes. El divendres 12, les juntes electorals comunicaven als representants de cada partit si havien detectat irregularitats i els atorgava el cap de setmana per poder esmenar-les i corregir-les. El dilluns, les juntes electorals de cada província van proclamar definitivament les llistes i s'han publicat aquest dimarts al DOGC. De fet, amb les candidatures validades, l'òrgan electoral començarà a lliurar les paperetes aquest dimecres a les candidatures per a la seva reproducció.

Les 64 llistes que es presenten a les eleccions al Parlament del 12 de maig

D'aquesta manera, amb vuit llistes sent no proclamades, finalment hi haurà un total de 64 candidatures als comicis del 12 de maig. Aquestes es distribueixen de la següent manera: 18 per Tarragona, 16 per Barcelona, 15 per Lleida i 15 per Girona. Els partits que presenten candidatura a les quatre demarcacions són 13: PSC, Esquerra Republicana, Junts+ Puigdemont per Catalunya, Vox, Comuns Sumar, la CUP, Ciutadans, el Partit Popular, el Frente Obrero, el Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya, Aliança Catalana, Alhora i Recortes Cero. D'altra banda, després de quedar fora de Barcelona, el FNC només concorrerà per Tarragona i Lleida; mentre que el PACMA ho farà a totes menys a Lleida. Per Un Món + Just es presenta per Barcelona i Girona; Izquierda por España ho fa per Barcelona i Tarragona; i Convergents només es presenta per Tarragona.

Un element diferencial d'aquesta convocatòria electoral és que s'hi presenten fins a set candidatures independentistes: més enllà d'Esquerra Republicana, Junts i la CUP, s'estrenen Alhora (candidatura que encapçala Clara Ponsatí, acompanyada de Jordi Graupera) i Aliança Catalana (de l'alcaldessa islamòfoba de Ripoll, Sílvia Orriols, que és la cap de llista per Girona). D'altra banda, repeteixen el Front Nacional de Catalunya —molt similar des del punt de vista ideològic a Aliança— i Convergents, el partit de l'exconseller Germà Gordó.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!