L’activitat al Congrés dels Diputats es reprèn després de tres mesos d’aturada a causa de la pandèmia del coronavirus. Tres mesos en els quals han quedat aturades renovacions d’institucions com ara la Junta Electoral Central (JEC) , òrgan administratiu electoral que s’ha caracteritzat en el darrer any per adoptar polèmics i decisius acords contra l’independentisme. La renovació de la JEC s’ha activa ara, set mesos després de les eleccions generals del 10-N, i presentarà importants canvis respecte l’anterior junta, ja que entrarà la formació d’extrema dreta Vox, mentre que Ciutadans quedarà fora.

L’organisme està format per vuit magistrats elegits pel Tribunal Suprem i cinc proposats pels partits d’acord amb la seva representació al Congrés. El cordó sanitari que va evitar que els de Santiago Abascal es fessin amb la presidència de meses del Congrés no s’aplicarà en aquest cas i Vox tindrà un vocal a la JEC, d’acord amb el resultats electorals. Amb la llei a la mà, és impossible Així, dels cinc vocals a triar, dos els triarà el PSOE, i els tres restants el PP, Vox i Unidas Podemos.

Decisions polèmiques

Vox, tercera força al Congrés, s’estrenarà així en l’òrgan que exerceix d’àrbitre en els processos electorals i que s’ha erigit en el darrer any i gràcies al PP i Ciutadans en un instrument contra l’independentisme. Va intentar, sense èxit, deixar fora de les llistes a les eleccions europees Carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí. També està al darrera de la inhabilitació, pendent del Tribunal Suprem, del president de la Generalitat Quim Torra pels llaços grocs. L’organisme està format per vuit magistrats elegits pel Tribunal Suprem i cinc proposats pels partits d’acord amb la seva representació al Congrés. 

Està previst que demà 15 de juny els grups presentin les seves propostes i que la Mesa del Congrés les aprovi l’endemà. Per part del PSOE,  repetiran els seus dos vocals, Juan Montabes y Consuelo Ramón, segons informa El Confidencial.