La Junta Electoral Central (JEC) , que en els darrers mesos (i dies) ha estat al centre de la polèmica per les seves discutides decisions contra l’independentisme i per la seva composició, ha de renovar-se. La setmana que ve s’obre el termini per tal que la Mesa del Congrés proposi cinc catedràtics i ja han començat els moviments perquè Vox en quedi fora. Amb els resultats electorals a la mà, la formació d’extrema dreta tindria un vocal.

Segons informa El Confidencial, el PSOE i Unidas Podemos, que tenen majoria a la Mesa, maniobren per tal d’evitar l’entrada dels d’Abascal a la JEC. Aquesta organisme està format per vuit magistrats elegits pel Tribunal Suprem i cinc proposats pels partits d’acord amb la seva representació al Congrés. Ara el PSOE en té dos, i els tres restants el PP, Ciutadans i el PP.  Va ser el repartiment que es va acordar després de les eleccions de l’abril.

Nou repartiment

Amb la repetició dels comicis el 10-N i la constitució d’una nova cambra, toca renovar els cinc vocals. De seguir el repartiment tradicional el PSOE tindria dos llocs, un el PP, un Vox i un Unidas Podemos. La formació d’extrema dreta esperar entrar a la JEC, però es podria repetir el pacte que va aconseguir deixar fora Vox de les meses de les comissions del Congrés. Així podrien intentar un acord pel qual el PSOE i el PP tindrien dos vocals, i Unidas Podemos el cinquè.

Una altra opció que està damunt la taula és no renovar l’actual JEC, amb l’argument que va ser nomenada al setembre. Amb tot, fonts socialistes citades pel digital, apunten que el PSOE estaria per renovar-la.

La JEC, organisme que vetlla per desenvolupament dels períodes electorals, ha estat utilitzada en els darrers mesos per formacions com Ciutadans i el PP com a eina contra l'independentisme. Així va intentar, sense èxit, deixar fora de les llistes a les eleccions europees carles Puigdemont, Antoni Comín i Clara Ponsatí. També està al darrera de la inhabilitació, pendent ara del Suprem, del president de la Generalitat Quim Torra pels llaços grocs.