La suspensió del tercer grau als presos polítics ha provocat tot tipus de crítiques i reivindicacions dins de l'independentisme. També per part dels mateixos dirigents condemnats pel Tribunal Suprem, que no han trigat en manifestar el seu rebuig. 

Un exemple és el del president d'ERC i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que a través d'un vídeo difós a les xarxes socials ha advertit que quan surtin de la presó serà "per guanyar i per portar aquest país a la llibertat".

 

El líder republicà també ha explicat que aquesta decisió és a causa que "ens tenen molta por i ens volen tancats". "Nosaltres sabem que això forma part del camí", ha reiterat. De fet, la setmana passada Junqueras ja va deixar clar en una entrevista a TV3 que l'estada a la presó era un pas més cap a la llibertat de Catalunya.

Ha estat la jutgessa de vigilància penitenciària de Lledoners qui ha suspès l'aplicació del tercer grau penitenciari i el 100.2 als presos polítics, tal com havia sol·licitat avui mateix la Fiscalia. En la interlocutòria, la magistrada també ha suspès el 100.2 de Junqueras, el conseller Joaquim Forn, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el conseller Raül Romeva. També ha anul·lat el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a qui se li va tombar el 100.2 el passat 23 de juliol. 

La Fiscalia encara estudia els recursos del conseller Josep Rull, el conseller Jordi Turull i la consellera Dolors Bassa, que tot indica que es presentaran en els propers dies.