El vicepresident Oriol Junqueras ha demanat el trasllat a una presó catalana. Al·lega, entre altres qüestions, que s'estan vulnerant els drets dels seus fills. L'escrit per al trasllat es va presentar ahir a Institucions Penitenciàries. És la segona vegada que Junqueras demana el trasllat. La primera va ser el 10 de gener, i dos dies després l'hi van denegar.

"Hi ha dades avui dia per pensar que el distanciament amb els meus fills els està repercutint negativament i immerescuda, sobretot quan no hi ha cap obstacle perquè pugui estar en situació de presó provisional en instal·lacions pròximes al meu domicili familiar", diu la petició sobre els estralls familiars que provoca el tancament d'Oriol Junqueras a 600 quilòmetres de casa seva. I insisteix que "és de coneixement públic que les situacions d'estrès emocional afecten l'individu i poden generar seqüeles irrecuperables, però sobretot amb relació als menors d'edat les experiències emocionals generen una 'empremta biològica'", diu la petició.

"Després de sis mesos d'empresonament i amb les poques possibilitats de relació derivades del sistema de visites de convivència i familiars, els drets dels menors a gaudir de la seva salut física i emocional es podrien veure seriosament compromesos per les dades que actualment es fan anar i que consten documentades en l'al·legació precedent", remarca Junqueras a la seva petició, i recorda que qualsevol actuació ha de venir presidida per la preservació de l'interès del menor.

Presumpció d'innocència i dret a defensa

La petició també apel·la a la presumpció d'innocència i recorda que la presó provisional és una mesura excepcional. "La mesura d'empresonament no pot tenir més conseqüències aflictives que les necessàries, i el seu compliment no pot comportar una restricció desproporcionada o excessiva de drets individuals compatibles amb la situació d'empresonament", diu Junqueras sobre aquest punt.

I conclou: "En conseqüència, la vida a la presó ha de prendre com a referència la vida en llibertat, reduint al màxim els efectes nocius de l'internament, afavorint els vincles socials [...]".

La petició també inclou els arguments sobre la preservació de l'arrelament tant social com familiar i el dret a la defensa. Ara la preparació de l'estratègia de defensa amb els advocats els obliga a anar constantment fins a Madrid: "Amb més proximitat geogràfica, veuria incrementades les garanties de participar amb condicions en el procés penal, sense les evidents dificultats que comporta articular una tasca defensiva en situació de presó provisional i allunyat centenars de quilòmetres del meu lletrat, amb les dificultats de treball en les condicions en què es desenvolupen les comunicacions penitenciàries".

El sumari té uns 50.000 documents que, a més, no es poden treballar dins la presó amb un vidre entre advocat i pres.

El trasllat dels presos polítics

Fins ara han demanat el trasllat a una presó catalana Jordi Cuixart i Oriol Junqueras. Són els dos presos polítics amb els fills més petits. Han estat els primers i han al·legat justament la vulneració que s'està fent dels drets dels seus fills.

Dilluns ho farà Raül Romeva, i Jordi Sànchez ho demanarà després de veure què resol Institucions Penitenciàries sobre el trasllat de Cuixart.

Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn també tenen previst demanar el trasllat els pròxims dies.