El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha explicat que té la voluntat de continuar a la presidència d'ERC després del pròxim congrés del partit. "Si els meus companys ho consideren, estic encantat de continuar assumint aquesta responsabilitat. No tinc cap motiu per voler-ho deixar", ha dit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Segons Junqueras, la seva voluntat és "ajudar des de tot arreu" i considera que la presidència d'ERC "és un bon lloc". Preguntat per la decisió del president de Junts, Carles Puigdemont, de no presentar-se a la reelecció, Junqueras ha mostrat el seu "respecte" cap a ell i ha dit que és una "qüestió interna" de Junts.

 

El dirigent d'ERC no ha descartat que Pedro Sánchez i Margarita Robles hagin estat espiats amb Pegasus, ara bé, ha recordat que la setmana passada la ministra de Defensa presumia d'haver espiat els independentistes i que l'estat s'havia de defensar. Junqueras ha apuntat que creu que quan l'espionatge afecta als catalans no cal justificar-lo i que quan afecta al govern espanyol no tenen cap problema en desclassificar documents i córrer cap a la justícia. L'endemà que la Moncloa anunciés que s'havien hackejat els mòbils d'alguns membres del seu executiu, Oriol Junqueras ha parlat sobre els conseqüències que considera necessàries però sense dir noms concrets: "Si diem qui volem que dimiteixi encara el protegiran i blindaran més, si demanem una dimissió després ja no ens deixaran demanar més responsabilitats", ha explicat a la ràdio pública.

El suport a Sánchez

Junqueras ha advertit avui que si el govern de PSOE i Podem practica "la mateixa política" que el PP en matèria d'espionatge, hi ha "molt pocs incentius" perquè els republicans puguin repetir el seu suport a una nova investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Preguntat sobre si ERC deixarà caure el govern espanyol pel suposat espionatge polític a l'independentisme, Junqueras ha deixat clar que Esquerra "ni deixa caure ni aguanta el govern de ningú", sinó que vota a favor del que "creu que és útil per a la ciutadania". "Si el Govern vol avançar en la defensa dels drets socials de la ciutadania, també haurà de defensar drets fonamentals i llibertats bàsiques com la garantia a les comunicacions, a la intimitat i a no ser espiat", ha avisat, argumentant que aquesta va ser la raó per la qual ERC va votar en contra el dijous del pla de mesures econòmiques davant la crisi per la guerra. Segons Junqueras, el govern de l'Estat "mai no ha tingut garantits" els vots d'ERC, per la qual cosa "si vol restaurar la confiança, que s'esforci", ja que en aquest moment "no hi ha confiança bàsica per treballar ni avançar en res".

Rufián: "Volen passar de culpables a víctimes"

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha afirmat que la situació de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i de la directora del CNI, Paz Esteban, és "absolutament insostenible" i ha criticat que no hagin assumit encara responsabilitats per l'espionatge. "L'única pregunta aquí és qui ha fallat i la resposta és clara. Els serveis d'intel·ligència", ha dit Rufián en una entrevista aquest dimarts al matí a TVE. El portaveu parlamentari d'ERC ha exigit "com a mínim" una comissió d'investigació a la cambra baixa. Rufián ha apuntat que "no s'entén" que justament s'hagi fet públic ara i ha argumentat que "no cal ser gaire espavilat" per constatar que "volen passar de ser suposats culpables a víctimes".