Ni tan sols després de fer-se pública la infecció amb Pegasus dels telèfons del president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles. El govern espanyol manté tancada la porta a una comissió d’investigació parlamentària sobre l’espionatge polític, sol·licitada per Unidas Podemos i els independentistes . Actualment es troba en tramitació al Congrés dels Diputats però previsiblement serà tombada pel PSOE. Així ho ha descartat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha negat la portada de l’ABC, segons la qual sabien de la infecció des de fa mesos. Ha assegurat que van revisar els dos terminals “preocupats” per les informacions sobre l’espionatge a independentistes. No ha fet cap “conjectura” sobre si ha estat el Marroc o “elements incontrolats” –en paraules del ministre– del CNI. També ha evitat deixar en safata el cap de la directora de l’organisme, Paz Esteban.

En una entrevista aquest dimarts a la SER, Félix Bolaños ha tornat a defensar que la comissió de secrets oficials (a porta tancada i sense poder-ne filtrar res legalment) “és l’òrgan que té les competències per a conèixer aquest tema”, i que és allà on compareixerà la directora del CNI. Fer una comissió d’investigació parlamentària, ha rebatut, “no tindria cap sentit”. Ha argumentat que la gent que en tingués informació no podria parlar-ne per llei i “només en parlarien els que no en saben”. Així, ha rebutjat la petició de l’independentisme. També ha negat que la informació coneguda ahir sobre Sánchez i Robles sigui “una cortina de fum”.

Més enllà d’això, el ministre de la Presidència no s’ha mogut de l’argumentari d’ahir. Ha assegurat que es tracta d'un atac "extern", que vol dir que no s'ha fet des d'un "organisme oficial amb autorització judicial". Però "qui no ho sabem". En aquest sentit, ha demanat "no fer suposicions amb cap base probatòria", ni sobre el Marroc (que ja hauria intentat espiar el president francès Emmanuel Macron) ni sobre "elements incontrolats" d'organismes de l'Estat com el CNI. "No tenim absolutament cap informació en aquest sentit. No coneixem qui ha pogut ser", ha assegurat Bolaños, que no ha tancat la porta a cap escenari. El que sí que ha desmentit és que cap informe acrediti que també va ser espiada l'exministra d'Exteriors, Arancha González Laya, una de les protagonistes de la crisi amb el Marroc de l'any 2021.

Sobre la depuració de responsabilitats, el dirigent socialista ha assegurat que ara estem en la fase "d'esclarir els fets, el que ha ocorregut" i treure conclusions sobre què ha pogut fallar per a reforçar els protocols de seguretat. Preguntat sobre si la directora del CNI, Paz Esteban, ha de continuar en el càrrec, s'ha limitat a dir que "continua en el càrrec i està treballant en esclarir els fets". Després de rebre aquest cap de setmana els informes de Sánchez i Robles, ara s'estan investigant els telèfons d'altres membres del govern espanyol.

Resposta al PP

Tan bon punt es va saber la informació, el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va expressar perplexitat perquè es conegués ahir d'aquesta manera i en ple 2 de Maig a la Comunitat de Madrid. Bolaños ha replicat els populars que van ser informats prèviament a la roda de premsa d'ahir al matí. I no s'ha estalviat els retrets: "Trobo a faltar una veritable altura d'Estat al PP. Ahir fent aquesta mena d'insinuacions no la va tenir. Demostra que el PP té quelcom d'atàvic que li impedeix estar a l'oposició i ser un partit d'Estat i responsable". I ha reblat: "Cada cop s'assembla més al senyor Casado".

En mans de l'Audiència Nacional

La denúncia de l'Advocacia de l'Estat registrada ahir per l'espionatge a Sánchez i Robles ha recaigut en el jutjat d'instrucció 4 de l'Audiència Nacional, en mans del magistrat José Luis Calama. Serà aquest jutge que justament decidirà si el CatalanGate, la investigació massiva a l'independentisme, s'investiga de forma conjunta. Així ho ha detallat la ministra de Justícia, Pilar Llop, que també ha anunciat que el govern espanyol posarà a disposició de les autoritats judicials "tots els mitjans del Centre Criptològic Nacional". Llop ha defensat que el govern espanyol està actuant amb "absoluta transparència" per esclarir els fets.