Nou moviment a Junts per Catalunya. El president de la formació, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest matí que ha quedat convocat formalment el congrés del partit per al dia 4 de juny i ha avançat que no optarà a renovar el seu càrrec al capdavant de la formació. El congrés, que se celebrarà a Argelers, es convoca just dins del límit d’un mes que estableixen els estatuts del partit i, segons el reglament aprovat aquest cap de setmana per les bases de la formació, a partir del moment en què s'ha formalitzat la data de la cimera els candidats a encapçalar la nova direcció disposen d’entre dos i sis dies per presentar les seves precandidatures.

"Ara és necessari, al meu entendre, que el partit tingui una nova presidència. Que participi permanentment de les reunions executives, que participi a fons de les decisions polítiques que calgui adoptar. Per això no presentaré la meva candidatura a la renovació de la presidència del partit", explica Puigdemont a través d'una carta que ha dirigit a la militància i on recorda que el seu paper des de l'exili al capdavant de la direcció s'ha mantingut al marge de la gestió del dia a dia del partit.

Amb l'anunci del seu pas al costat, Puigdemont ha revelat una de les principals incògnites que es mantenien obertes de cara a la cimera. De fet, ja havia expressat repetidament la seva decisió en privat a membres de la formació, i també la va apuntar públicament a començaments de març quan, en assumir la presidència del Consell per la República, va deixar clar que ara la seva prioritat és aquest òrgan de govern a l'exili i que aposta per prendre distància en relació als partits.

Turull i Borràs

També l'actual secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va anunciar en el consell nacional a Alcarràs en què es va decidir convocar el congrés que no optaria a la reelecció per seguir dirigint la formació. D'aquesta manera, tots els focus s'ha concentrat en el conseller Jordi Turull i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Tots dos i els seus entorns han mantingut contactes les darreres setmanes per explorar la possibilitat de consensuar una candidatura conjunta. Això no obstant, coneixedors de les converses consultats per ElNacional.cat asseguren que fins ara no s'ha avançat en un acord atès que tots dos aspiren a ocupar la secretaria general.

De moment, el moviment de Puigdemont resol un dels principals dubtes que es mantenien en aquestes converses i confirma que tant la secretaria general com la presidència del partit queden vacants. La següent incògnita és quin paper ha de tenir el proper president de Junts. Puigdemont, des de l'exili, va assumir una presidència sense funcions executives, i un repartiment de papers entre Turull i Borràs, obligaria possiblement a reformar el reglament per atorgar més protagonisme polític al nou president. En qualsevol cas, aquesta reforma s'haurà de deixar per a més endavant atès que el congrés del dia 4 de juny serà només per renovar la cúpula del partit. Un mes més tard es convocarà una segona cimera per abordar les ponències polítiques i organitzatives, on s'hauria d'incloure qualsevol canvi en el funcionament intern.

Precandidatures en sis dies

De moment, els estatuts de Junts estableixen que la convocatòria del congrés del partit és competència del president de la formació, que s'ha de formalitzar a través de correu electrònic i amb un termini mínim de 30 dies naturals. Per tant, la convocatòria que avui ha anunciat Puigdemont s'ha fet gairebé al fil d'esgotar el termini per poder celebrar el congrés el 4 de juny. Si no s'hagués convocat avui s'hauria d'haver passat la cimera al mes de juliol atès que el segon i tercer cap de setmana de juny, els dies 12 i 19, hi ha eleccions a França i el darrer cap de setmana és Sant Joan, data que el partit ha descartat per celebrar el congrés.

El reglament d'elecció de càrrecs aprovat per les bases del partit fixa que, a partir de la convocatòria del congrés, s'obre un període d'entre dos i sis dies per presentar precandidatures a la presidència del partit -amb candidat a la presidència i fins a quatre vicepresidències- i a l'executiva nacional -amb candidats a secretari general, secretari d'organització i secretari de finances, així com 18 noms per completar la direcció-. La convocatòria d'avui posar en marxa el calendari.