El president d'ERC, Oriol Junqueras, també s'ha volgut manifestar sobre la massacre que s'està produint a la frontera amb Melilla, on ja han mort 37 persones, segons la direcció de salut de Nador, a més, són 133 ferits entre els migrants i 189 ferits més entre els policies marroquins. Aquest divendres, centenars de persones migrades intentaven creuar cap a la ciutat autònoma van ser interceptats pels agents policials marroquins. Alguns haurien aconseguit traspassar la tanca, tot esquivant les càrregues de la policia marroquina i espanyola, mentre que centenars haurien resultat ferits i desenes haurien perdut la vida. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va manifestar aquest dissabte espolsant-se les culpes per aquesta tragèdia, sense cap indici d'autocrítica sobre l'actuació policial, sinó tot el contrari, va avalar les forces de seguretat de Rabat i va assenyalar a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants subsaharians i sudanesos. 

Davant d'aquestes explicacions per part del govern espanyol, Junqueras ha assegurat a través d'una piulada al seu compte de Twitter que "aplaudir l’acció de les forces i cossos de seguretat espanyols i de la policia marroquina per la seva actuació a Melilla és objecte de preocupació des del punt de vista de la defensa dels drets humans". A més, s'ha mostrat contundent envers la situació que s'està vivint i ha exigit "és per això que aquesta massacre mereix una investigació a fons".

Piulada Oriol Junqueras Melilla
Piulada d'Oriol Junqueras sobre la massacre a Melilla

Crítiques a Sánchez

En els darrers dies, Pedro Sánchez ha rebut una allau de crítiques per aquesta situació a la frontera. El motiu ha estat les paraules d'elogi del president espanyol sobre l'actuació policial de les autoritats marroquines contra l'assalt dels migrants "violents i organitzats" contra la tanca fronterera de Melilla. El mateix divendres Sánchez va mostrar el seu suport i agraïa l'"extraordinària cooperació" del Marroc per aturar l'allau de sudanesos i subsaharians que tractaven de traspassar la frontera espanyola. La intervenció de les forces de seguretat de Rabat demostra, segons el president espanyol, "la necessitat de mantenir la millor de les relacions amb el país". Als efectius de la Guàrdia Civil s'ha referit per destacar el seu treball en defensa de la "sobirania nacional" i la "integritat territorial" d'Espanya davant d'un "assalt" que ha atribuït a "diverses màfies que trafiquen amb éssers humans".

 

Davant d'aquestes declaracions les crítiques no es van fer esperar. Un dels primers a manifestar-se ha estat el president a l'exili, Carles Puigdemont, assegurant que "el problema dels enganys de Pedro Sánchez no és que ell no tingui valors ni ideologia sinó que encara trobi crèduls entre els il·lustres enganyats. El gir cap a l’esquerra del president del govern espanyol s’assembla molt al gir cap a la dreta del president del govern espanyol", ha afirmat. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha sortit al pas i ha reclamat una investigació "a fons" sobre la tragèdia a la frontera espanyola a Melilla. Aragonès també ha criticat les felicitacions del president espanyol, Pedro Sánchez, a l'actuació de la policia marroquina i espanyola, ja que "ha acabat amb desenes de morts". Per aquest motiu, "per valors, decència i responsabilitat", el president ha exigit que s'esclareixin els fets que han desembocat en una massacre de persones que intentaven traspassar la frontera del Marroc amb Espanya.

Fins aquest diumenge, cap membre del govern de Sánchez s'havia manifestat sobre el tema. Ha estat la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, que ha fet una piulada que contrasta amb les declaracions de Sánchez. Díaz ha piulat: "Molt impactada amb les imatges de la frontera de Melilla. Els meus condols als éssers estimats de totes les persones que han perdut injustament la vida. Cal aclarir ja el que ha passat. Apostaré sempre per una política migratòria respectuosa amb els drets humans. Ningú no ha de morir així". Així, la vicepresidenta segona demana aclarir que ha passat, per què s'han produït aquestes imatges tan horroroses. Una postura que divergeix de la del president espanyol, Pedro Sánchez. Veurem si aquest drama humanitari obre una nova crisi de govern entre ambdós socis de govern.