Tant el govern del Marroc com l'espanyol han mantingut el silenci després de la tragèdia a la frontera amb Melilla, després que ahir divendres centenars de persones migrades que intentaven creuar cap a la ciutat autònoma fossin interceptats pels agents policials marroquins. Alguns haurien aconseguit traspassar la tanca, tot esquivant les càrregues de la policia marroquina i espanyola, mentre que centenars haurien resultat ferits i desenes haurien perdut la vida. Certament, l'opacitat de l'Estat pel que fa a les fronteres no és res de nou, i les declaracions del president Pedro Sánchez, on ha lloat l'actuació de les autoritats marroquines, tampoc no ha ajudat a aclarir els fets. Amb tot, les principals organitzacions prodrets de la zona ja han començat a publicar els primers recomptes dels cadàvers estesos davant la frontera i les imatges colpidores, que arriben amb comptagotes. Segons l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) a Nador i Caminando Fronteras, ja han pogut comptabilitzar almenys 27 persones mortes en el marc d'aquesta actuació. En un missatge publicat a Twitter, AMDH ha titllat l'ocorregut d'"un veritable desastre que mostra les primeres conseqüències dels últims acords entre el Marroc i Espanya". Més tard, la Direcció de Salut de Nador ha elevat aquesta xifra a 31, a causa de "les complicacions de les greus ferides que patien". I posteriorment les ONG locals han apuntat que hi ha 37 morts.

31 morts

Almenys 37 persones d'origen subsaharià que esperaven seguir amb la seva ruta migratòria van morir ahir divendres en circumstàncies que el govern espanyol encara no ha aclarit a la frontera prop del Barri Xinès de Melilla. Per la seva banda, Sánchez no ha fet cap mostra de penediment sobre l'actuació policial aquest dissabte, sinó tot el contrari: ha avalat les forces de seguretat de Rabat i s'ha limitat a assenyalar a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants, encara que no ha concretat cap xifra. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s'ha celebrat aquest dissabte, Sánchez s'ha mostrat convençut que els cossos policials de Rabat s'han "obstinat a fons per tractat d'evitar l'assalt violent" a la ciutat autònoma espanyola. Però el president espanyol no ha dedicat ni una paraula als migrants morts per intentar saltar la tanca que separa Espanya del Marroc ni de les dures imatges que circulen per les xarxes socials.

 

Solidaritzat amb la policia

"Ahir, primer em vaig solidaritzar i vaig reivindicar l'extraordinari treball que estan fent les forces i cossos de l'Estat al nostre país", ha declarat Sánchez. A més, ha volgut definir l'intent de traspassar les fronteres per part dels migrants com un "assalt violent i organitzat per les màfies que trafiquen amb éssers humans", malgrat que no hagi detallat perquè ho considera així i les imatges no mostrin els migrats portant armes, per exemple. A parer seu, aquest succés és "un atac a la integritat territorial del país de forma violenta" i, per tant, l'actuació policial ha estat "extraordinària". En aquest sentit, ha explicat que la gendarmeria marroquina "ha treballat coordinadament amb les forces i cossos de l'Estat espanyol per repel·lir l'assalt violent". Heus aquí algunes de les imatges de la frontera, que mostren desenes de persones totalment indefenses estirades a terra, moltes d'elles sense que sembli que donin senyals de vida, patint els abusos dels agents policials.