El cap superior del CNP, Sebastián Trapote, ha declarat avui com a testimoni i ha obert així la llista de comandaments policials que passaran pel judici al procés.

"Abans de nomenar el coordinador, el major dels Mossos d'Esquadra ja havia posat una sèrie d'objeccions i reticències que no admetia que un responsable del Ministeri de l'Interior fos el coordinador dels cossos que havien de participar en aquest dispositiu", ha dit el cap del CNP a Catalunya sobre Josep Lluís Trapero, en la mateixa línia del testimoni de Diego Pérez de los Cobos.

"Havíem d'auxiliar els Mossos, perquè els Mossos és la força que té prioritat per exercir les competències en matèria de seguretat ciutadana a Catalunya", ha dit Trapote. El cap policial concreta que el fiscal demana, a part de donar auxili en un dels apartats de la instrucció, que "tinguem les unitats de reserva necessàries per si en un moment determinat hem d'actuar de fet per una situació concreta".

"El responsable d'Interior va dir que no feia falta cap suport", ha dit Trapote amb referència a Joaquim Forn.

"Jo no vaig veure cap dispositiu dels Mossos", ha dit Sebastián Trapote sobre el que tenia previst desplegar la policia catalana l'1-O. Segons Trapote la fiscalia els va dir que no es podia desplegar per al referèndum el mateix dispositiu que per a unes eleccions.

Ha explicat que l'objectiu de l'actuació policial era impedir el referèndum segons la instrucció de la fiscalia. Consuelo Madrigal pràcticament ha fet dir a Trapote que s'havia de fer amb proporcionalitat. "Havíem de garantir la seguretat col·lectiva i donar compliment a l'ordre judicial. Era una missió força difícil i complicada. Sabíem que trobaríem moltes dificultats".

Trapote ha admès que tenia tota l'ordre de la jutgessa del TSJC Mercedes Armas, que prenia el control de la situació i que demanava que es mirés d'impedir el referèndum però garantint la convivència ciutadana: "Jo vaig notificar la interlocutòria, tal com vaig fer amb la de la fiscalia".

El cap del CNP ha dit que amb l'ordre de la jutgessa Armas no es derogaven les instruccions de la fiscalia: "A la interlocutòria diu que cessen, però no diu que deixen les instruccions sense valor".

L'1-O

"Teníem dos plans, l'A i el B. I vam aplicar el B en substitució dels Mossos d'Esquadra", ha explicat clar i català Sebastián Trapote a preguntes de la fiscalia sobre el motiu pel qual l'1 d'octubre van actuar sense el requeriment de la policia catalana.

Vam posar en marxa el pla B perquè hi havia inacció

"Estava tot perfectament organitzat. Sabien com havien de fer la resistència, ens bloquejaven el pas, ens agredien, ens empenyien", ha dit Trapote sobre les concentracions als col·legis per justificar la violència policial. 

Sobre el dispositiu dels Mossos i davant la insistència de Vox per demostrar la seva actuació passiva, Trapote ha dit que era "passiu" i ha concretat que "van fer un dispositiu enfocat a salvaguardar la seguretat col·lectiva", que de fet era el que demanava la jutgessa. 

Eren actuacions molt complicades per l'agressivitat de la gent

A preguntes de l'advocat Xavier Melero ha dit que "ignorava" quants ferits hi va haver, com també que sabia "perfectament" que s'havia de prioritzar la convivència ciutadana. Trapote ha detallat que van actuar en 50 centres. Sobre el tancament de centres de votació i l'eficàcia en el compliment de l'ordre judicial ha dit que "l'ordre de precintar els centres estava dirigida als Mossos i nosaltres no l'havíem d'executar".

Andreu van den Eynde, advocat d'Oriol Junqueras, ha forçat Trapote a explicar la força policial i la manca d'intenció de mediar. 

Les reunions amb la fiscalia

Trapote va assistir a la reunió del 12 de setembre a la Fiscalia de Catalunya, on se'ls va encarregar de tirar endavant la instrucció que havia fet el ministeri públic per aturar el referèndum: "Es tractava que sabéssim quines eren les nostres funcions en base als esdeveniments que passaven a Catalunya per difondre la instrucció perquè tothom en conegués el contingut".

La fiscalia va donar un termini per fer un pla d'actuació, que va encarregar en una reunió posterior el 14 de setembre.

I encara ha explicat una tercera reunió en què es nomena coordinador operatiu dels cossos de seguretat el director de comunicació i estudis de la secretaria de seguretat. Aquesta instrucció el facultava perquè convoqués les reunions que cregués necessàries i en donés compte a la fiscalia. 

L'assetjament a la policia

Sebastián Trapote, citat per la fiscalia, ha relatat que als hotels "es congregaven multitud de persones del món independentista" i que  "els cridaven, no els deixaven descansar. Pegar, no ho crec", la qual cosa ha provocat la queixa de l'advocat de Dolors Bassa perquè el testimoni no va veure els fets.

Ahir els hotelers van confirmar les concentracions, però van dir que eren pacífiques i que una també va ser de suport als policies.