Avui han començat a declarar els testimonis que han tingut alguna cosa a veure amb l'allotjament dels policies espanyols.

La fiscalia ha citat Pere Buil, pràctic del port de Palamós, on el Moby Dada, el vaixell dels piolins, finalment no va atracar. En fan responsable el conseller Josep Rull, que ja va explicar que no es van donar permisos perquè no s'havia demanat l'entrada a port seguint el procediment.

Buil, encarregat d'assesorar els capitans dels vaixells en l'entrada i sortida del port, ha explicat que no sabia qui anava dins els vaixells i que quan va pujar per parlar amb el capità, aquest li va comunicar que portava les "tropes espanyoles".

El pràctic del port ha admès que no es va demanar autorització per la plataforma digital per demanar l'atracament. També ha dit que desconeix com han de demanar els permisos els vaixells de l'estat espanyol. A preguntes de Jordi Pina, Buil ha explicat que és habitual que al port de Palamós atraquin vaixells d'allotjament. 

La figura de pràctic del port no forma part directament del personal de Ports de la Generalitat, sinó que es tracta d'un servei extern subcontractat.

Els hotelers

La fiscalia ha cridat com a testimonis els propietaris dels hotels on es van allotjar els policies espanyols.

El primer a declarar ha estat Albert Fraile, de l'Hotel Gaudí de Reus, que ha explicat que hi va haver concentracions durant alguns dies, dos d'ells, amb força gent i que cantaven "fora les forces d'ocupació" i "fora la policia".

També ha dit a preguntes de la fiscalia que no va "rebre pressions perquè desallotgés els agents de l'hotel". La seva declaració ha durat 3 minuts.

Sergi Travé, de l'hotel Travé de Figueres, ha explicat que tenia allotjats més d'un centenar de policies i que hi va haver dues protestes: "Una era d'estudiants i una altra de gent que els donava suport".

També ha dit que l'hotel no els va demanar que marxessin ni prenguessin mesures i que la mateixa policia va establir un perímetre de seguretat, tot i que les dues manifestacions "eren pacífiques", ha dit.

Travé ha explicat que van haver de desconnectar el telèfon perquè rebien amenaces i pressions perquè tenien allotjats els policies.