Havia de ser un dia curt i amb poca substància. Però no ha estat així. "És un judici estrany", com diuen alguns advocats. I avui la sessió ha tingut nous elements, que sense entrar a demostrar cap delicte, han posat un toc diferent a la setmana, que ja és prou extraordinària per les poques hores que es dediquen i perquè la majoria de testimonis estan processats i han declinat declarar.

No ha estat així en el cas d'Albert Royo, responsable del Diplocat, que s'ha esforçat en separar la institució dirigida per un consorci de la Conselleria d'Exteriors, del Govern i del referèndum.

Tot i estar imputat pel jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, Royo ha donat totes les explicacions que se li han demanat. Es busca provar la malversació també per l'acció exterior i en el pagament dels suposats observadors internacionals de l'1-O.

Royo ha explicat que formaven part de l'activitat habitual del Diplocat i que van venir a Catalunya del 29 de setembre al 2 d'octubre, dins el programa de visites internacionals, i que en molts dels casos els seus partits o institucions per les quals treballaven els van pagar el desplaçament.

Però el matí ha començat com ningú s'esperava. Acostumats a veure com els testimonis maregen la fiscalia, avui hi ha hagut un cop de puny sobre la taula tant del president del tribunal Manuel Marchena com del fiscal Jaime Moreno. I qui ha rebut ha estat Jaume Mestre, que estava responent tranquil·lament però sense ratificar res i en alguns casos sense donar gaires detalls o més aviat pocs. 

Cosa que ha provocat, primer, un toc d'alerta de Marchena per fals testimoni i, després, del fiscal que l'ha denunciat. Fins que no hi hagi sentència, però, no se sabrà si el Tribunal Suprem dona curs a la denúncia de fals testimoni. Pel que sí que haurà servit això és per advertir els testimonis que vinguin a partir d'ara que fugen d'estudi davant la fiscalia, com han fet els representants d'Unipost i Artyplan, els informàtics i dissenyadors.

Fer-se el boig ja no cola davant el Tribunal Suprem i la fiscalia.

Diversos testimonis han declarat que la campanya de TV3 entrava dins les campanyes institucionals gratuïtes que emetia la televisió catalana, però la responsable de la CCMA Núria Llorach va fer dues factures que el fiscal treu sempre que pot. Dues factures, però, que ningú reconeix que s'hagin pagat. Llorach no va declarar perquè està imputada i es va acollir al seu dret de no respondre en aquest judici. Per tant, no es pot contrastar la informació de Mestre.

Demà, més

Demà ve al Tribunal Suprem el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. No sabem encara si declararà. És molt probable que es vulgui explicar sobre les decisions que ell mateix va prendre pel que fa al dispositiu del referèndum. Està imputat per l'Audiència Nacional i pendent de judici, i tot el que digui pot afectar la seva causa, però, com diuen alguns dels advocats, aquest també és un judici a Trapero sense estar processats. Per la qual cosa veurien lògic que vingués i declarés. Molt probablement no se sabrà si parla o no fins que estigui a l'estrada. Per si un cas, li han canviat l'hora i compareixerà al matí.

A més, estan citats responsables de Difusió i Presidència com Antoni Molons, que no declararà perquè està imputat, i Teresa ProhiasDavid Badal, d'Afers Socials; Felipe Martínez, subsecretari d'Hisenda, i els tres imputats que estan en l'origen de la causa d'instrucció 13: Josep Maria Jové, Santi Vidal i Carles Viver i Pi-Sunyer. No s'espera que declari cap dels tres. Però tot és possible en aquest judici.